AB'de ilk: Rusça kanala yayın engeli

Litvanya'nın, Rusça RTR-Planeta kanalının yayınını, Ukrayna kriziyle ilgili Moskova yanlısı propaganda yaptığı iddiasıyla engellediği bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Litvanya Radyo ve Televizyon Komisyonu'ndan (LRTK) yapılan açıklamada, ülkede yayınlanan RTR-Planeta kanalının, Ukrayna'ya karşı nefret ve tahrik edici programlara yer vererek, Avrupa Komisyonu Bilgilendirme Yasası'nı ihlal ettiği, bu nedenle 3 ay kablolu yayınının engellenmesi kararı alındığı belirtildi. 

LRTK üyelerinin, aldıkları engelleme kararında, 12 Mart'ta yayınlanan "Pazar akşamı" programında Rusya Federasyonu Duma Meclisi Başkan Yardımcısı Vladimir Jirinovski'nin, Ukrayna ve halkına karşı düşmanca tavır takınmasını ve toprak bütünlüğünü küçümsemesini dikkate aldığı kaydedildi. 

LRTK Başkanı Edmundas Vaitekunas da yaptığı açıklamada, "Programda özellikle Jirinovski konuştu. Ukraynalılar düşman gibi gösterildi, hatta onlara karşı 'başa çıkmak' gibi çağrılarda bulunuldu" ifadesini kullandı. 

Vaitekunas, bir kişinin çağırısı olmasına rağmen, savaş ve nefret tahriki tespitlerinin sonuçlarını Litvanya Silahlı Kuvvetleri Stratejik İletişim Bölümü'nün belirlediğini belirtti. 

Avrupa Birliği'nde ilk kez uygulandı

Öte yandan, bu prosedürün Avrupa Birliği'nde ilk kez uyguladığı da bildirildi. 

Rus RTR-Planeta televizyon kanalı, 13 Nisan'dan itibaren 3 ay Litvanya'da kablolu yayın yapamayacak.