AB'den Azerbaycan'a vize kolaylığı

Azerbaycan ve AB arasında vize kolaylığı anlaşması imzaladı.2014 yılında AB ve Azerbaycan arasında yapılacak Geri Dönüş Anlaşması ile yürürlüğe girecek anlaşma, Azerbaycan vatandaşlarının vize alma prosedürünü kolaylaştıracak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VİLNİUS - AB dönem başkanı Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta dün başlayan AB Doğu Ortaklığı Zirvesi'nin son gününde, bir süredir üzerinde müzakerelerin yapıldığı ve Temmuz 2013'de parafe edilen vize kolaylığı anlaşmasına Azerbaycan adına Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, ABD adına ise Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius ile Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu AB Komiseri Stefan Füle imza attı. 

Anlaşma, 2014 yılında AB ve Azerbaycan arasında yapılacak Geri Dönüş Anlaşması ile yürürlüğe girecek. 

Belli kategorilerdeki Azerbaycan vatandaşlarının vize alma prosedürünü kolaylaştıracak olan anlaşma ayrıca, vize ücretinin yarıya indirilmesini ve vize için gereken evrak sayısının azaltılmasını öngörüyor.  

Gürcistan ve Moldova, DCFTA'yı parafe etti

Gürcistan ve Moldova AB ile Ortaklık Anlaşması ile Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması'nı (DCFTA) parafe etti.

Gürcistan ve Moldova'nın parafe ettiği anlaşmanın, ilgili taraflarca resmen imzalanmasının ardından gelecek yıl içinde yürürlüğe girmesi bekleniyor. 

AB'nin, 6 eski Sovyetler Birliği üyesiyle ilişkilerin güçlendirilmesi amacıyla düzenlenen zirvede, söz konusu ülkelerden en büyüğü olan Ukrayna AB ile daha önce dönüm noktası olarak kabul edilen siyaset ve ekonomi anlaşmasına paraf koymuş olmasına karşın, Ortaklık Anlaşması ve DCFTA'nın dışında kalmayı tercih etti. 

AB ile zirvede yer alan ülkelerden Azerbaycan arasında da Azerbaycan vatandaşlarının AB ülkelerine girmesi için gereken vize koşullarının esnetilmesini amaçlayan vize kolaylığı anlaşması imzalandı. 

Ukrayna zirveye katıldı ama imzalamadı

Anlaşmayı imzalama sürecini askıya aldığını geçen hafta ilan etmiş olmasına karşın Vilnius'taki zirveye katılan Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, dün ve bugün süren tüm ikna çabalarına karşın anlaşmayı imzalamama kararından geri adım atmadı. 

Aynı zamanda AB dönem başkanı olan Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, Ukrayna'nın anlaşmanın dışında kalmasına ilişkin yaptığı açıklamada, "Bugünkü Ukrayna yönetimi hiçbir yere çıkmayan bir yola girdi" ifadesini kullandı. 

Fransa Cumhurbaşkanı Françoise Hollande ise "AB kapısı, Ukraynalılara, arzu etmeleri halinde her zaman açık olacak" dedi. 

Yanukoviç geçen hafta yayımladığı bir açıklamayla, AB ile söz konusu anlaşmaları imzalamak yerine Rusya ile işbirliğini geliştireceği ve Rusya'nın liderliğini yaptığı, Belarus ve Kazakistan'ın katılımıyla oluşturulan Gümrük Birliği ticari blokuna dahil olacağını bildirmişti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir