AB'den ”demokratik açılım”a destek

Avrupa Birliği, Türkiye'deki "demokratik açılım" çabalarını memnuniyetle karşıladığını ve sürecin devamında somut kararlar beklediğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BRÜKSEL - Avrupa Birliği, Türkiye'deki "demokratik açılım" çabalarını memnuniyetle karşıladığını ve sürecin devamında somut kararlar beklediğini bildirdi.

AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesinde yaptığı konuşmada, Türkiye'den önümüzdeki dönemde özellikle temel özgürlükleri ve hukukun üstünlüğünü geliştirecek kilit reformlar beklediklerinin altını çizdi.

"Demokratik açılım" çalışmalarından memnuniyetini ifade eden Rehn, "Umarım (demokratik açılım) tüm Türklerin kültürel ve dille ilgili haklarını ve Güneydoğunun sosyo ekonomik kalkınmasını güçlendirecek somut eylemlerle sonuçlanır" dedi.

Rehn, Türkiye'nin Kıbrıs'taki kapsamlı çözüm sürecinde yapıcı bir rol oynamasını ve iyimser siyasi atmosfere katkı yapmasını beklediklerini de kaydetti.

Kıbrıs'taki müzakere sürecinde belirleyici bir döneme girildiğine işaret eden Rehn, 2009-2010 döneminde çözüm beklentisini dile getirerek, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun bu yolda elinden gelen tüm çabayı göstereceğini ifade etti.