AB'den flaş Ukrayna kararı

AB, Ukrayna ile imzaladığı serbest ticaret anlaşmasının uygulanmasını 2015 sonuna kadar erteleme kararı aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL – Avrupa Birliği (AB), Ukrayna ve Rusya arasında gerçekleştirilen üçlü toplantıdan AB ile Ukrayna arasında imzalanan Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması’nın (DCFTA) uygulanmasının 31 Aralık 2015’e kadar ertelenmesi kararı çıktı.

AB Komisyonu’nun Ticaretten Sorumlu Üyesi Karel De Gucht, Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin ve Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev arasında gerçekleştirilen toplantı sonrasında AB Komisyonu’ndan yapılan yazılı açıklamada, bu kararın Ukrayna’nın istikrara kavuşmasına tam destek olmak amacıyla alındığı belirtildi.

AB kanadı bu esnekliği göstermek için Ukrayna’nın Ortaklık Anlaşması'nı onaylamasını şart koştu. Ukrayna yönetiminden yapılan açıklamada ilgili belgenin gelecek hafta onaylanmasının öngörüldüğü belirtilmişti.

Üçlü görüşme sonrasında açıklama yapan De Gucht, AB’nin Ukrayna mallarına yönelik tercihli tarifeleri uzatacağını belirtti.

Tarafların Rusya tarafından dile getirilen endişeleri ele almak amacıyla istişarelerde bulunmayı sürdürecekleri ve sağlanan ilerlemenin bakanlar düzeyindeki üçlü toplantılarla gözden geçirileceği kaydedildi.

Rusya’nın AB ile Ukrayna arasında imzalanan belgelere yönelik ciddi siyasi ve ekonomik çekinceleri bulunuyor. Gelinen aşamada AB’nin DCFTA’nin uygulanmasını geciktirme kararı alması Rusya’nın kazanımı olarak değerlendiriliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir