AB'den itidal çağrısı!

Avrupa Birliği, Mısır'dan gelen haberlerin "aşırı derecede kaygı verici" olduğunu belirterek, Mısırlı yetkililere itidal çağrısında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTABUL - Avrupa Birliği, Mısır'dan gelen haberlerin "aşırı derecede kaygı verici" olduğunu belirterek, Mısırlı yetkililere itidal çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın Sözcüsü Michael Mann, Mısır'da güvenlik güçlerinin darbe karşıtlarına müdahalesi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, Mısır'dan gelen ölü ve yaralı haberlerinin oldukça kaygı verici olduğunu belirterek,  ''Biz şiddetin herhangi bir çözüm olmayacağını yineliyoruz ve Mısırlı yetkililere itidal çağrısını tavsiye ediyoruz'' dedi.

 

99-002.jpg

 

Protestolar yayıldı, yollar kapatıldı

Bu arada Mısır'ın başkenti Kahire'de darbe karşıtı göstericilere güvenlik kuvvetlerinin kanlı müdahalesinin ardından protesto gösterileri ülke geneline yayıldı. Protestoların Kahire'nin yanı sıra İskenderiye, Asyut, Minye ve Helvan kentlerinde yoğunlaştığı bildirildi.

Başkent Kahire'nin çevre illerle bağlantısı olan tüm ana yollar güvenlik güçlerince kapatıldı. Doğudaki Suveyş Kanalı, İsmailiye, Port Said, İskenderiye ve diğer birçok kentin giriş çıkışları da trafiğe kapatıldı.

Darbe karşıtı protestocuların ana meydanlara ulaşmaması ve protestoculara destek vermemeleri için tüm sokaklar ve caddeler, güvenlik güçlerince trafiğe kapatılarak abluka altına alındı. Ordu birlikleri Kahire'yi birbirine bağlayan köprüleri kontrol altına alarak geçişlerin yasaklandığını bildirdi. Yolların kapalı olması nedeni ile ölü ve yaralıların hastanelere ulaştırılmasında ciddi sorunlar yaşandığı kaydedildi.

Ülke genelinde ana arterlerde toplanan binlerce kişi, barışçıl göstericilere yönelik ordunun kanlı operasyonunu kınayan protestolar yapılmaya başlandı. Meydan ve caddelerde toplanan göstericiler, yollara barikatlar kurarak lastik yakıyor. Güvenlik güçleri, zaman zaman göstericilere karşı silah ve gerçek mermi kullanmaya devam ediyor.