AB'den Paks nükleer projesine inceleme

AB, Macaristan'ın Paks nükleer santralini genişletme projesinin finansmanına yönelik inceleme başlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Macaristan'ın Rusya ile yürüttüğü Paks nükleer santralini genişletme projesinin finansmanına yönelik inceleme başlatmaya karar verdi. 

Komisyon'dan yapılan açıklamaya göre, Macaristan'ın Rusya ile beraber sürdürdüğü, Paks nükleer santralini iki yeni reaktör ile genişletme projesinin finansmanının, AB devlet desteği kurallarına uygunluğu denetlenecek. 

Toplamda 12,5 milyar avroya mal olması beklenen Paks nükleer santrali genişletme projesi inşaatının 10 milyar avroluk kısmının Rusya'nın sağlayacağı kredi ile karşılanmasını öngörülüyordu. 

AB Komisyonu'nun Rekabetten Sorumlu Üyesi Margrethe Vestager de başlatılan incelemeyle ilgili, "Macaristan, bu yatırım için gerekli krediyi piyasa şartlarıyla sağlayabilir miydi? Yoksa kamu finansmanı mı gerekliydi? Komisyon'un, Paks projesinin boyutunu ve önemini göz önünde bulundurarak bu durumu dikkatlice değerlendirmesi gerekiyor. Bu karmaşık bir analiz gerektiriyor" değerlendirmesinde bulundu. 

AB ihale kurallarına uymuyor

AB Komisyonu, özel sektörün Paks yatırımını gerçekleştirebilecek durumda olmasına rağmen, kamu finansmanı kullanımının, Macaristan'daki enerji piyasalarında rekabete aykırı bir durum ortaya koyup koymayacağını değerlendirecek. 

Öte yandan, AB Komisyonu geçen hafta Macaristan'ın Rusya Devlet Nükleer Şirketi Rosatom ile Paks nükleer santralini genişletme anlaşmasını, AB ihale kurallarına uymadığı gerekçesi ile Avrupa Adalet Divanına götürmeye karar verdi. 

Macaristan'da kullanılan elektriğin yaklaşık yarısı, 1982 ve 1987 yılları arasında inşaa edilen Paks santralindeki 4 nükleer reaktörden sağlanıyor. Macaristan, nükleer kapasitesindeki artışın, ülkedeki elektirik fiyatlarının düşük tutulması ve işletmelerin rekabetçi faaliyet gösterebilmeleri için gerekli olduğunu iddia ediyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir