AB'den Rusya'ya kötü sürpriz

Avrupa Birliği Rus devlet şirketi Rosatom’un Macaristan’da yapacağı nükleer santral projesini reddetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AB Macaristan’ın ‘nükleer yakıtı yalnızca Rusya’dan alacağı’ gerekçesi ile anlaşmayı onaylamadığını duyurdu. Rosatom Mersin Akkuyu’da da bir nükleer santral inşa edecek. Türkiye’deki santralin 2020 yılında devreye girmesi bekleniyor.

12 milyar dolarlık proje

Financial Times2ın haberine göre, Avrupa Birliği Rusya’nın Macaristan’da kurmayı planladığı 12 milyar dolar değerindeki nükleer santral projesini reddetti. Kararın Kremlin ile Brüksel arasındaki gergin ilişkilerden dolayı alındığı da ifade ediliyor. Projenin onaylanmamasına neden olarak Macaristan’ın ‘nükleer yakıtı sadece Rusya’dan alması’ gösterildi. Rusya ve Macaristan geçer sene 1.200 megawatt’lık iki nükleer reaktörün inşaası için anlaşma imzalamışlardı. Macaristan’ın Paks şehrine yapılması planlanan santral Budapeşte’nin yaklaşık 120 kilometre güneyinde.

Akkuyu Nükleer Santrali'ni yapacak

Söz konusu Nükleer santral Rus kamu şirketi Rosatom tarafından yapılacaktı. Rosatom Türkiye’de ise Mersin Akkuyu’ya nükleer santral yapacak olan şirket.  Avrupa Atom Enerjisi Kurumu (EURATOM) projeyi reddederken Macaristan’ın kararı itiraz edeceği belirtiliyor. Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Avrupa Parlamentosu’nun Macar Yeşiller üyesi Javor Bedenek, “Eğer Rusya nükleer santral anlaşmasını değiştirmek istemezse bu proje için yolun sonu olur” diye konuştu.

Avrupa'nın yararına olmaz

Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Özel Kalem Müdürü Janos Lazar da devlet radyosuna yaptığı açıklamalarda, 'Bu yatırımı engellemek Avrupa'nın çıkarına değil. Macaristan'ın nükleer enerjiye ihtiyacı var. Avrupa Komisyonu bunu anlıyor ve kabul ediyor, bu sebeple Rusya ile Macaristan arasındaki anlaşmayı kabul etti. ESA, diğer tedarikçilerin de nükleer santrale yakıt sağlama imkanına sahip olmasını istediklerini bildirdi. Bu, Rusları seçmeyeceğimiz anlamına gelmiyor' dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir