AB'nin 'Banka Sistemi' değişiyor

Avrupa Birliği, Euro Bölgesi’ne dahil olan 17 ülkede ortak bankacılık birliği kurma yönünde prensip anlaşmasına vardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL- AB Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve AB Bakanlar Konseyi temsilcileri arasında, olası banka kurtarma operasyonlarında izlenecek politikalar üzerinde uzlaşmaya varıldı.

AB Komisyonu'nun iç piyasa ve hizmetlerden sorumlu üyesi Michel Barnier, düzenlemeyi, "kurtarma operasyonlarının maliyetini vergi mükellefinin omuzlarından kaldıran büyük bir adım" olarak niteledi. Barnier, "Artık bankaların hatasını vergi mükellefleri ödemek zorunda kalmayacak. Bankalar, sektörü daha dirençli hale getirmek üzere, zor zamanlarda kullanılmak üzere kaynak ayıracaklar" dedi.
 
"Krizden ders çıkardık" ifadesini kullanan Michel Barnier, yeni düzenlemenin Avrupa Birliği üyesi 28 üye ülke için de geçerli olduğunu kaydetti. Barnier, "Düzenlemeyle bankacılık birliği yolunda ciddi bir adım daha atıldı" dedi.
 
Düzenleme, muhtemel kurtarma operasyonlarında öncelikle bankanın hissedar ve alacaklılarından sağlanacak kaynağın kullanılmasını öngörüyor. Hissedar ve alacaklılardan sağlanacak kaynağın, bankanın kayıplarının en az yüzde 8'lik kısmını karşılaması öngörülüyor. 2016'dan itibaren yürürlüğe girecek AB düzenlemesine göre ulusal kurtarma fonları sözkonusu aşamadan sonra devreye girecek.
 
Bankacılık birliği tamamlanıyor
 
Euro Bölgesi, bankacılık sektörünü AMB’nin denetimine bırakarak bankacılık birliğinin ilk halkası olan Tek Denetim Mekanizması’nı (SSM) tamamlamıştı. Ancak kurallara uymakta zorlanan bankaların nasıl denetleneceği ve gerekmesi halinde nasıl kapatılacağını düzenleyen Ortak Çözüm Mekanizması (SRM) konusunda üye ülkeler arasında görüş ayrılıkları devam ediyor. Ortak Çözüm Mekanizması (SRM) adlı kurum ile bankaları kapatma yetkisi üye ülkelerden Avrupa Komisyonu'na devredilmiş olacak.
 
Olası banka kurtarma operasyonlarına ilişkin düzenleme SRM ile bağlantılı görülüyordu. 18 Aralık'ta yapılacak AB toplantısında bu konudaki görüş ayrılıklarının aşılması umuluyor.

2008 yılı sonundaki küresel mali kriz nedeniyle bu yönde bir adım atan Brüksel, ilerde doğabilecek krizlere karşı AB içindeki bankacılık yapısını güçlendirmeyi hedefliyor.