ABank'a 40 milyon dolar kredi

IFC ve Hollanda Kalkınma Ajansı tarafından sağlanan kredi, kadın girişimcilerin sahipliğindeki küçük ve orta ölçekli işletmeler ile KOBİ'lerin finansmanında kullanılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ve Hollanda Kalkınma Ajansı (FMO), Türkiye'de kadın girişimcilerin sahipliğindeki küçük ve orta ölçekli işletmeler ve KOBİ'lerin finansmanında kullanılmak üzere AlternatifBank'a (ABank) 40 milyon dolar tutarında kredi sağladı.

Kadın girişimciler tarafından yönetilen teşebbüslerin desteklenmesi amacıyla tasarlanan fon, IFC'nin Türkiye'ye bu yapıda verdiği krediler alanında "ilk" olma özelliği taşıyor.

ABank Genel Müdürü Hamit Aydoğan, kredinin imzalandığı törende yaptığı konuşmada, kadın girişimcilerin sahipliğindeki işletmelerin önemine işaret ederek, bu işletmelerin ancak yüzde 15'inin banka finansmanına erişiminin bulunduğunu, sağlanan krediyle bu oranı daha da yukarıya çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Kadın girişimcilere yönelik kredi desteğinde işletmedeki kadın hissesinin en az yüzde 51 olması şartı aradıklarına dikkati çeken Aydoğan, kadın girişimcinin genel müdür veya icradan sorumlu yetkili olması durumunda bu oranı düşürebileceklerini, ayrıca kadın girişimcilerin yönetim kurullarındaki söz hakkının yüzde 30'larda olması halinde de kredi sağlayacaklarını kaydetti.

Aydoğan, her bir girişimci için maksimum 2 milyon dolar kredi verebileceklerini, minimum seviyenin ise bulunmadığını bildirdi.

"Tamamını kadın girişimcilere kullandırabiliriz"

IFC ve FMO'dan sağlanan 40 milyon dolar tutarındaki kredinin yüzde 50'sinin KOBİ'lere, yüzde 50'sinin kadın girişimcilere ayrıldığını ifade eden Aydoğan, kadın girişimcilerden fazla talep gelmesi halinde bu oranı artırabileceklerini, hatta yüzde 100'ünü kadın girişimcilere kullandırabileceklerini vurguladı.

Hamit Aydoğan, 2 yıl geri ödemesiz, 5 yıl vadeli kredinin toplam maliyetinin libor artı 3,25'i bulduğunu, dolayısıyla libor artı 6'lar düzeyinde bir fiyatla satılacağını söyledi.

IFC Başkan Yardımcısı Dimitris Tsitsiragos da Türkiye'ye 2011-2015 yılları arasında sendikasyonların da dahil olduğu toplam 3 milyar dolarlık destek sağlamayı hedeflediklerini bildirdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir