ABD 100 bin Filistinli'yi kabul etmişti

Olmert, 2008'deki Orta Doğu barış müzakereleriyle ilgili "Eğer bir anlaşmaya varılmadıysa, bu Filistinlilerin bizim attığımız adımı atmaya hazır olmadıklarından" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TEL AVİV- İsrail'in eski Başbakanı Ehud Olmert, 2008'de kesilen Orta Doğu barış müzakereleri sırasında ABD'nin 100 bin Filistinli mülteciyi almayı kabul ettiğini açıkladı.

Eski Başbakan Olmert, Tel Aviv'de düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada, barış görüşmeleri çerçevesinde İsrail en az 20 bin mülteciyi alırken, ABD'nin de 100 bin civarında Filistinli mülteciye Amerikan vatandaşlığı vermeyi kabul ettiğini söyledi.

Eylül ayı başından bu yana sürdürülen yeni müzakerelerde bir barış anlaşmasının çerçevesini belirlemek amacıyla iki taraftan yetkililer ve entellektüelleri bir araya getiren "Cenevre Girişimi" adlı bir sivil toplum kuruluşu tarafından düzenlenen konferansta Olmert, "Eğer bir anlaşmaya varabilseydik, bu dünyanın ve tüm Orta Doğu'nun yüzünü değiştirecekti. Bu bizim hatamız değil. Eğer bir anlaşmaya varılmadıysa, bu Filistinlilerin bizim attığımız adımı atmaya hazır olmadıklarından" dedi.

Filistinli mülteciler konusunun, bu ay başından beri devam etmekte olan doğrudan müzakerelerin en hassas noktalarından birisi olduğu belirtiliyor.

Filistinliler, İsrail'den 1948'de İsrail devletinin kuruluşu sırasında kaçan veya sürgün edilen Filistinlilerin "dönüş hakkını" tanımasını istiyor. Bunların sonraki kuşaklarıyla sayıları 4,7 milyonu buluyor. Bu talebi reddeden İsrail, bu insanların gelecekteki Filistin devleti tarafından kabul edilmesini istiyor.

Eski Başbakan Olmert, Filistinliler ile Kasım 2007'de başlayan ve bir yıl sonra İsrail'in Gazze'ye giriştiği büyük askeri operasyona dek süren barış görüşmelerine katıldı. Filistin tarafı o dönem Olmert'in önerilerini yetersiz bulmuştu.

Gazze'ye özel araç ithalat izni

Öte yandan, İsrail, 2007'den beri ilk kez Gazze Şeridi'ne özel araç ithaline izin verme kararı aldı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, ilk ithal otomobillerin bu sabah İsrail'in Erez geçiş noktasından Gazze sınırını geçecekleri bildirildi, ithaline izin verilen araç sayısı belirtilmedi.

Açıklamada, "Gazze'de Haziran 2007'de Hamas'ın iktidarı şiddet kullanarak ele geçirmesinden bu yana Filistin özel sektörü için ilk kez araç transferi yapılacağına" işaret edildi.

İsrail, Gazze Şeridi'ne yönelik katı ablukasını, donanmasının çok uluslu bir yardım filosuna 9 Türk vatandaşının öldüğü kanlı baskınından sonra, uluslararası kamuoyunun baskısıyla "sivil kullanım malzemesi" girişini kolaylaştıracak şekilde hafifletmeye başladı.

İsrail, daha önce de Filistin yönetimi tarafından onaylanan uluslararası topluma ait projelere yönelik inşaat malzemelerinin girişine izin vermişti.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir