ABD, Afganistan'da güvenliği 2014'te devredecek

ABD Afganistan'daki güvenliği sağlama görevini, Afgan güçlerine teslim etmeyi düşünüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
WASHİNGTON/KABİL - ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü Geoff Morrell, ABD'nin Afganistan'daki güvenliği sağlama görevini, 2014 yılı sonunda Afgan güçlerine teslim etmeyi düşündüğünü söyledi.
Morrell, basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Hedefimiz, güvenliği sağlama sorumluluğunu Afgan güçlerine 2014 yılının sonunda transfer etmektir" dedi.
Morrel, görevi teslim etmenin, ülkede güvenliği sağlama görevinin tamamen Afgan güçlere bırakılacağı, ABD veya koalisyon güçlerine mensup askerlerin tümünün ülkeden çekileceği anlamına gelmediğini de belirtti. 
Morrel, "Her şey, çatışma sahalarındaki koşullara ve Afgan güçlerinin görevi devralma kapasitelerine bağlıdır. Afganların ihtiyacına göre, belli miktarda asker Afganistan'da kalabilir. ABD'nin umudu, Afgan güçlerinin güvenliği sağlama sorumluluğuna tamamıyla sahip çıkabilmeleridir" diye konuştu. 
Yolsuzluk
Fransız gazetesi "La Croix"nın sorularını yanıtlayan BM Genel Sekreteri'nin Afganistan Özel Temsilcisi Staffan De Mistura da "Afganistan'daki yolsuzluğu yok etme hedefinin, gelecek 10 yılın hedefi olduğunu" belirtti.
Ülke yönetimi ve Devlet Başkanı Hamid Karzaï ile ilgili bir soruyu cevaplayan Mistura, "Afganistan'a, ABD'deki 11 Eylül 2001 terör saldırılarından dolayı geldik, Afganistan'ı mükemmel yönetilen, yolsuzluğun olmadığı ve insan haklarına saygı gösterildiği, İsviçre benzeri bir ülkeye çevirmek için değil" diye konuştu.
Mistura, "Bu demek değil ki bir gün yolsuzluğu bu ülkeden tamamıyla söküp atamayacağız, şimdilik, yolsuzluğu yok etme hedefi gelecek 10 yılın hedefi olarak karşımızda duruyor" dedi.
"Talibanlar iktidardayken, yolsuzluğa bulaşmamışlardı ve Mercedes almıyorlardı ama halkın ihtiyaçlarına da cevap veremiyorlardı" diyen Mistura, "Bugün, yolsuzluk Afgan hükümeti için büyük bir engel ama ülkede, Taliban dönemine nazaran daha fazla okul ve hastane var" ifadelerini kullandı.
 Mistura, şu anki hedefin, Afganistan'a yapılan uluslararası yardımı kontrol etmek ve sözleşmelerin imzalanmasını sağlamak olduğunu belirtti.
STK'lar: Siviller daha iyi korunsun
Afganistan'da görev yapan 30 kadar sivil toplum kuruluşu, NATO ülkelerine, Afgan sivilleri, askerlerin kötü muamelesine karşı daha iyi korunmalarını sağlayacak "acil önlemler" almaları için çağrıda bulundu.
STK'ların yayımladığı ortak yazılı açıklama, birçok Afgan sivillin, son 9 yıl içerisinde, hiçbir zaman olmadığı kadar yaralandığı, öldürüldüğü öne sürüldü, sivillerin maruz kaldığı şiddetin gitgide artığının altı çizildi.
Açıklama, acil önemler alınmadığı takdirde, 2011'de durumun daha da kötüleşeceği uyarısında bulunuldu. 
STK'lar, NATO ülkelerini özellikle, eğitikleri Afgan güçlerini kontrol etmeye çağırdı.
"Afganları kendi başlarına bırakmayacağız"
ABD Başkanı Barack Obama, şu anda uluslararası birliklerin sağladığı güvenliğin sorumluluğunu 2014'te Afgan ordusuna devrettikten sonra, Afganlıları kendi başlarına bırakmayacaklarını belirtti.
Portekiz'in başkenti Lizbon'da düzenlenen NATO zirvesi dolayısıyla Publico gazetesine demeç veren Obama, Afganları ülkelerinin genelinde kendi güvenliklerini sağlama sorumluluğunu almaya götürecek geçiş sürecini başlatacak biçimde bir yaklaşım elde etmeye çalışacaklarını ifade etti.
Obama, bu yaklaşımın zirvede, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin bu sürecin 2014'te tamamlanmasına yönelik talebiyle de harmanlanacağını kaydetti.
ABD Başkanı Obama, her ne kadar birliklerin azaltılması ve söz konusu geçiş gelecek temmuzda başlayacak olsa da NATO'nun ve ABD'nin Afganları kendi başlarına bırakmayacak şekilde kalıcı bir ortaklık oluşturmak istediğini bildirdi.
"Yetki devrine 2011'de başlamak istiyoruz"
NATO zirvesi için Lizbon'da bulunan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Afganistan'da NATO'ya bağlı olarak görev yapan Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'nün (ISAF) kontrolü altında olan yetkilerin yerel güvenlik güçlerine devredilmesine 2011 yılında başlamak istediklerini söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı Clinton, Portekiz Dışişleri Bakanı Luis Amado ile yaptığı görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında, "Afgan hükümetinin ve halkının egemenliğine saygı gösterilmesinin bir öncelik olduğunu" belirtti.   
Clinton, "Biz, Afganistan hükümetinin ve halkının endişelerinin çözümlenebilmesi için onların sesine kulak vermenin önemli olduğuna inanıyoruz" derken, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile sürekli temas halinde olduklarını ifade etti.  
ABD Dışişleri Bakanı, ISAF'ın yetkiyi Afgan güvenlik güçlerine devrinin 2014 yılı sonunda tamamlanmasının arzu edilmesine rağmen "Afganistan'da güvenliğin istikrara kavuşturulmasına yardımcı olacak diğer faaliyetlere ve sivil desteğe devam edeceklerini" vurguladı.
Bu konularda ilginizi çekebilir