ABD: Astana görüşmelerini destekliyoruz

Görev süresinin dolması öncesi son basın toplantısını yapan ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Astana'daki barış görüşmeleriyle ilgili olarak, "Umuyoruz ki bu ileriye yönelik bir adım üretebilir" diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya'nın Kazakistan'ın başkenti Astana'da bu ay içine yapılması için hazırlıkları sürdürdüğü Suriye barış görüşmelerini çözüme yönelik bir adım olarak desteklediklerini belirtti.

Görevden ayrılmadan önce dün yaptığı son basın toplantısında Kerry, "Astana'daki toplantıyı destekliyoruz. Umuyoruz ki bu ileriye yönelik bir adım üretebilir" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 26 Aralık'ta yaptığı bir açıklamada Rusya, İran, Türkiye ve Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın Astana'da görüşmeler yapılması konusunda hemfikir olduğunu fakat herhangi bir tarih belirlenmediğini söylemişti.

Kerry, Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile görüştüğünü ve amacın "asıl ağırlıklı görüşmeler olan Cenevre görüşmelerinin yolunu açmak" olduğunu belirtti.

ABD'nin katılıp katılmayacağı belirsiz

Ancak Kerry, 30 Aralık'ta Rusya ve Türkiye'nin desteğiyle varılan ateşkesin bazı ihlaller nedeniyle zorlandığını belirtti.

Kerry, "Çatışmalar devam ediyor, zor bir iş ve öyle görünüyor ki Esad rejimi daha önce oynadığı kartları yeniden oynuyor" dedi.

Kerry ve Lavrov'un sağladıkları birden fazla ateşkesin başarısız kalması üzerine ABD en son barış görüşmelerinin dışında kalmıştı. ABD'nin Astana müzakerelerine katılıp katılmayacağı belli değil.