ABD bonoları, tarihin en düşük seviyelerinde

Ülkenin 2,5,10 ve 30 yıl vadeli bonolarında getiriler, basılmaya başlandığı tarihten bu yana görmediği düzeylerde

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

NEW YORK - ABD'de hazine bonoların getirileri tarihin en düşük seviyesine kadar indi. Dünya çapında hisse senedi piyasaları gerilerken, derinleşen resesyon da yatırımcıları güvenli araçlara yöneltirken, 2 yıllık bonoda getiri yüzde 1'in de altına indi.

ABD'de işsizlik maaşı başvurularındaki artışın yanında Kongre'nin otomotiv endüstrisini kurtarma planını oylamayı ertelemesi, 2,5,10 ve 30 yıl vadeli bonolarda getirilerin, Hazine tarafından düzenli olarak basılmaya başlandığı tarihten bu yana en düşük seviyelere inmesine neden oldu.

Gösterge niteliğindeki 10 yıl vadeli bonoda getiri 31 baz puan düşüşle yüzde 3.02'ye inerken, 2 yıl vadeli kağıtta getiri 9 baz puan kayıpla 0.97 oldu. 30 yıl vadeli bononun getirisi de 46 baz puan azaldı, 1977'de satışa çıktığından bu yana en düşük seviyesi olan 3.46'ya indi. 5 yıl vadeli bonoda da durum değişmedi, verilerin tutulmaya başlandığı 1954'ten bu yana görülmemiş bir seviye olan yüzde 1.88'e düştü.

Gelişmeleri değerlendiren uzmanlar, "Bu finansal sistemdedeki yokoluşun sürdüğünü, Washington'un ise yetersiz tedbirleri olduğunu gösteriyor" dediler.