”ABD demokrasisi için bir mucize”

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Wilson, Obama'nın ABD'nin yeni başkanı seçilmesiyle ilgili olarak konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Demokrat Partili Barack Obama'nın ABD'nin yeni başkanı seçilmesinin, "ABD demokrasisi için bir mucize" olduğunu söyledi.

Büyükelçi Wilson, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği ile Türk-Amerikan Derneği'nin düzenlediği "seçim izleme gecesi"nin ardından bu sabah derneğe gelerek, basına açıklama yaptı.

"Bugün, ABD'de tarihi bir gün, Amerikalıların başkanlarını seçmek için bir araya geldiği 56. tarihi gün" diyerek sözlerine başlayan Wilson, gelmeden önce New York Times gazetesine baktığını ve gazeteye göre, 101 milyondan fazla Amerikalının oy kullandığını, sayımların devam ettiğini ve toplam sayının daha da fazla olacağından emin olduğunu kaydetti.

ABD'nin yeni Başkanı Barack Obama'nın zafer konuşmasıyla Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Senatör John McCain'in konuşmasını dinlediğini belirten Wilson, gelecek günlerde Obama'nın zaferi konusunda pek çok şeyin yazılıp, söyleneceğini ifade etti.

"Yoksul ve dağılmış bir aileden gelen Afro-Amerikalının yükselerek ABD başkanı seçilmesi, ABD demokrasisi için bir mucizedir" diyen Wilson, Obama'nın bunu ABD'deki medeni haklar mücadelesinden sadece 40 yıldan daha az bir süre sonra başarabilmesinin çok önemli olduğunu ve bunun kendileri için bir gurur kaynağı oluşturduğunu söyledi. Wilson, Senatör McCain'e de hakkını vermek gerektiğini, McCain'in kahramanlığını ABD halkına ispatlamış biri olduğunu belirterek, McCain'in Vietnam'da gösterdiği kahramanlığı hatırlattı.

Türk-Amerikan ilişkileri

Büyükelçi Wilson, seçim sonucuyla ABD halkının değişim istediğini gösterdiğini, bundan sonra 2,5 aylık bir geçiş dönemi yaşanacağını ve ABD'nin yeni Başkanının 20 Ocak'ta göreve başlayacağını bildirdi. Wilson, şöyle konuştu:

"Değişim için istek ortaya konulmuştur. Amerikan dış politikasına ve Türk-Amerikan ilişkilerinin tarihine bakarsak, tabii ki başkandan başkana değişiklikler olmuştur, ama aynı zamanda kesin bir devamlılık da olmuştur ve bunun en iyi örneğini burada, bu odada görüyorsunuz.

Gelen her başkan hem Türkiye'nin ABD için önemini, hem de ABD'nin Türkiye için önemini anlamıştır. Gelen her başkan geçen yıllar boyunca, Türk liderlerle ciddi ve devamlılık içeren bir şekilde çalışmıştır."

Geleceğin neler getireceğini bilmediğini söyleyen Wilson, herkes gibi Obama yönetiminin gelecek 4 yılda neler yapacağını görmeyi arzu ettiğini bildirdi ve "Ama eminim ki, ülkelerimiz arasındaki yakın bağlar sürecektir, önümüzdeki 4 yılda ve daha sonraki yıllarda daha da güçlenerek devam edecektir" diye konuştu.

ABD Büyükelçisi Wilson konuşmasının sonunda ise ABD demokrasisine gösterilen ilgi için gelenlere ve yaptığı organizasyondan dolayı Türk-Amerikan Derneğine teşekkür etti.