ABD doğalgazda gözünü Avrupa'ya dikti

Kadir Has Üniversitesi Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ediger, "ABD, Rusya'nın Avrupa üzerinde güçlenmesini engelleyerek, kendi LNG ihracatını rahatlıkla yapabilmek için gözünü Avrupa doğalgaz pazarına dikti" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kadir Has Üniversitesi Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Volkan Ediger, ABD'nin doğalgazda pazar olarak Avrupa'yı hedeflediğini belirtti.

ABD'nin Avrupa'ya Rus gazı yerine kendi gazını göndermek için elinden geleni yaptığını dile getiren Ediger, ABD'de ağustos ayında çıkan ve Rusya, İran ile Kuzey Kore'ye bazı konularda yaptırım uygulamayı içeren kanunun, Rusya'nın doğalgaz ihracatı projelerinde yer alacak Avrupalı şirketlere yaptırım riski doğurduğunu anlattı.

"Söz konusu yasayı Avrupalı şirketlere karşı Demokles'in Kılıcı'na benzetiyorum." ifadesini kullanan Ediger, geçen hafta Amerikalı diplomat John McCarrick'in Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattı projesine ilişkin yaptığı, "Rus doğalgaz şirketi Gazprom ile Avrupalı alıcılar arasında anlaşmaya varılırsa, Avrupalı şirketler ABD yaptırımlarına maruz kalabilir" açıklamasının da bu doğrultuda gerçekleştiğini bildirdi.

ABD'nin, kaya gazı teknolojisi sayesinde petrol fiyatı 40 dolara düşse de karlı üretim yapabileceğini belirten Ediger, "ABD bu üretime pazar olarak Avrupa'yı seçti. ABD, Rusya’nın Avrupa üzerinde güçlenmesini engelleyerek, kendi LNG ihracatını rahatlıkla yapabilmek için gözünü Avrupa doğalgaz pazarına dikti." diye konuştu.

"Yaptırımlar TürkAkım için söz konusu değil"

Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü Başkanı Volkan Özdemir de ABD'nin yaptırımlarının açıkça Rusya'dan Avrupa'ya gaz götürecek Kuzey Akım 2 boru hattına karşı uygulanmaya konulmak istenildiğini belirterek, "ABD, Kuzey Akım 2'yi baltalayarak, Avrupalı şirketleri tekrar kendi yanına çekmeye, Avrupa pazarlarında kendi LNG'sinin fazla yer almasına ve Rusya için transit riski olan Ukrayna'ya dolaylı olarak destek vermeye çalışıyor." dedi.

ABD'nin olası yaptırımlarının TürkAkım'ı etkilemeyeceğini ifade eden Özdemir, "ABD tabii ki TürkAkım'dan da rahatsız ancak TürkAkım'ın hükümetler arası anlaşması, Kuzey Akım 2'den farklı olarak 2 Ağustos'tan önce imzalandığı ve projeye başlandığı için bence bu yaptırımların TürkAkım'a uygulanması söz konusu değil. Bu nedenle ben iki proje arasında fark görüyorum." diye konuştu.

Söz konusu yaptırımların Türkiye için faydalı olabileceğine dikkati çeken Özdemir, "Kuzey Akım 2'ye baskı uygulanması, dolaylı yoldan da olsa Rusya'nın TürkAkım'a ve Türkiye'ye daha iyi odaklanmasını sağlar." değerlendirmesinde bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump, ağustosta onayladığı kanunla, Rusya'nın ihracata yönelik doğalgaz boru hatlarına 1 yılda 5 milyon dolardan fazla veya tek seferde 1 milyon dolarlık yatırım yapan şirket veya kişilere yaptırım uygulanmasının önü açılmıştı.