ABD ekonomisi beklentilerin üstünde büyüdü

ABD ekonomisinin ikinci çeyreğe ilişkin büyüme oranı yüzde 3.9'luk beklentiyi aşarak, yüzde 4.2 oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON  - ABD ekonomisinin yılın ikinci çeyreğine ait büyüme tahmini revize edildi. Beklentilerin aşan yeni tahmine göre, ekonomi ikinci çeyrekte yüzde 4.2 büyüdü. 

ABD Ticaret Bakanlığı'nın bugün açıkladığı yeni tahmine göre, ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYH) birinci çeyrekteki yüzde 2.1'lik düşüşün ardından, ikinci çeyrekte yüzde 4.2 yükseldi. Beklenti, geçen ayın sonunda açıklanan yüzde 4'lük ilk büyüme tahmininin, yüzde 3.9'a çekileceği yönündeydi. 

Yapılan yukarı yönlü revizyonun, daha geniş kapsamlı verilere dayandığı ve sabit gelirlerin beklentilerin üstünde artmasından kaynaklandığı belirtildi. Sabit gelirlerdeki artış oranı yüzde 5.5'ten, yüzde 8.4'e yükseltildi.  

Ekonominin ikinci çeyrekte beklentilerin üstünde büyümesinde, artan yatırımlar ve kişisel tüketim harcamaları da etkili oldu. Şirket karları da ikinci çeyrekte son 4 yılın en hızlı artışını kaydetti. Yılın ilk çeyreğinde 201.7 milyar dolar azalan şirket karları, ikinci çeyrekte 154.9 milyar dolar arttı.  

Uzmanlar, ikinci çeyrekte beklentilerin üzerinde gerçekleşen büyümenin yılın geri kalanı ve gelecek yıl için iyiye işaret ettiğini ve ekonominin sürdürülebilir büyüme eğilimi yakaladığını belirtiyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir