ABD endeksleri haftalık bazda yükseldi

Nasdaq, 12 haftadır yükseliyor, teknik analistler Dow Jones'ta yükselişin sürmesini bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

NEW YORK - ABD hisse senedi piyasası endeksleri geçtiğimiz haftayı, bir önceki haftanın kapanışının üzerinden tamamlarken, Dow Jones endeksi 2002 yılından bu yana en iyi iki haftalık dönemini yaşadı. Enerji üreticilerinin hisselerine gelen alımlar bu yükselişte etkili oldu.

Petrol ve doğalgaz fiyatlarında yaşanan yükselişin devam etmesi Exxon Mobil Corp. ve ConocoPhillips hisselerine alım getirdi. 2009 için mali beklentilerini yukarı çeken Chubb hisselerinde yaşanan

yüzde 6.5 oranındaki artış sigortacılık sektörü hisselerinde yaşanan artışa öncülük etti.

Açıkladıkları ikinci çeyrek rakamları beklentilerin altında kalan Microsoft Corp. ve Amazon.com Inc. hisseleri yüzde 7'nin üzerinde düşüşler yaşadı. Nasdaq endeksi günlük bazda gerilese de haftalık bazda yükseldi ve 12 haftadır ardarda bir önceki haftaya göre yükselişle kapanmış oldu. 

Cuma günü kapanışları bir önceki günün kapanışı ile karşılaştırıldığında Standard & Poor’s 500 endeksi yüzde 0.3 oranında artışla 979.26, puandan, Dow jones endeksi 23.95 puan ve yüzde 0.3 oranında artışla 9,093.24.puandan kapandı.

Haftalık bazda ise S&P 500 endeksi yüzde 4.1 oranında, Dow Jones endeksi 349.30 puan ve yüzde 4 oranında değer kazanırken, Dow Jones ocak ayından bu yana ilk kez 9000 puanın üzerinde bir haftalık kapanış gerçekleştirdi.

Nasdaq bileşik endeksi ise yüzde 4.2 oranında artışla 1,965.96 puandan kapandı. Endeks 12 haftadan bu yana yükseliş trendini koruyorak 1992 yılından bu yana en uzun soluklu yükselişini yaşamış oldu.

Teknik analistler Dow Jones'ta yükselişin devamını bekliyor

Yaklaşık 100 yılında bu yana kullanılan Dow Teorisi'ni uygulayan teknik analistler son 7 ayın en yüksek seviyesine ulaşmış olan ABD hisse senedi piyasalarında yükselişin devam edebileceğini savunuyor.

Cuma günü ABD'de Dow Jones sanayi endeksi 5 kasımdan bu yana gördüğü en yüksek seviyeye çıkarken, dow jones nakliye sektörü endeksi de mayıs ayında gördüğü en yüksek seviyelere ulaştı. Dow Teorisi'ne göre ise bu endekslerin her ikisinin birden yükselmesi hisse senedi piyasalarında yükselişin devam edeceğini gösteriyor.