ABD ile Küba arasında tarihi görüşme

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Amerikan Zirvesi için bulunduğu Panama'da Kübalı mevkidaşı Rodrigez ile görüştü. Görüşme, iki ülke arasında 50 yılı aşkın sürede en üst düzey temas oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, orta Amerika ülkelerinden Panama'da Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodrigez ile biraraya geldi.

Amerika Zirvesi'ne katılmak için Panama'nın başkenti Panama'da bulunan iki bakan arasındaki görüşme, basına kapalı olarak yaklaşık iki saat sürdü. Görüşme, Aralık 2014'te ikili ilişkilerini normalleştirilme kararı alan ABD ile Küba arasında 50 yılı aşkın süredeki en üst düzey temas niteliğini taşıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, yaptığı açıklamada, toplantının olumlu geçtiğini belirtti. Açıklamada, "Bakan Kerry ve Küba Dışişleri Bakanı Rodrigez, bu akşam uzun ve çok yapıcı bir görüşme yaptı. (İlişkilerin normalleştirilmesinde) ilerleme sağlandığına işaret eden iki bakan, henüz çözülmemiş sorunları çözüme kavuşturmak için çalışmaya devam etme konusunda mutabık kaldı" ifadesi kullanıldı.

ABD Başkanı Barack Obama ile Küba Devlet Başkanı Raul Castro da Panama’daki zirveye katılacak. Obama ile Castro’nun, zirve sırasında en azından el sıkışabileceği belirtilirken iki liderin, görüşme yapıp yapmayacağı merak ediliyor.

ABD ve Küba arasındaki ilişkiler, 1959'da Fidel Castro'nun Washington'ın destek verdiği Fulgencio Batista rejimini devirerek iktidara gelmesinin ardından bozulmaya başlamıştı. ABD'nin Küba'ya ticari ambargo uygulama kararı alması üzerine iki ülke ilişkileri, 1961'de kesilmişti. ABD, Obama yönetiminin aralık ayı sonunda açıkladığı Küba ile ilişkilerin normalleşmesi sürecinde ilk adımı atarak bazı seyahat ve mali alanlardaki yaptırımları gevşetmişti.

İki ülke arasında ekonomik ve diplomatik ilişkilerin normalleştirilmesi sürecinde en büyük zorluklarından birinin, Küba’nın "terörü destekleyen ülkeler" listesinden çıkarılması olduğu ifade ediliyor. Küba, 1982 yılından bu yana ABD’nin terörizme destek veren ülkeler listesinde yer alıyor.