”ABD ile uzlaşmak zor”

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, aralık ayında yapacakları görüşmelerde uzlaşmaya varmalarının mümkün görünmediğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MOSKOVA - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD ile, doğu Avrupa ülkelerine yerleştirmesini planladığı füze kalkanı konusunda aralık ayında yapacakları görüşmelerde uzlaşmaya varmalarının mümkün görünmediğini söyledi.

Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'e eşlik etmek için gittiği Venezuela'da, Rus haber ajansı RİA Novosti'ye, ABD'nin füze kalkanı konusunda kendileriyle müzakereleri yürüten Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı John Rood'u değiştirmesi ihtimalini değerlendirdi.

Herhangi bir nedenle müzakereleri yürüten kişinin değiştirilmesinin Rusya'nın tutumu üzerinde etkisi olmayacağını ifade eden Lavrov, "Konu esasen son derece zor bir konu. Bu yüzden aralıktaki toplantıda tüm sorunları çözüp bir anlaşmaya varmamız zor" dedi.

Rood, bu ay başında yaptığı açıklamada, Washington'un Rusya'nın kaygılarını gidermek için füze kalkanıyla ilgili yeni öneriler sunduğunu, yeni güven artırıcı önlemler arasında özellikle Rus gözlemcilere Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nde kurulacak füze savunma sistemlerini görebilme izni verildiğini söylemişti.

Rusya, ABD'nin yeni önerilerinin yetersiz olduğunu belirterek, Washington'dan Avrupa'daki füze kalkanı projesini tamamen rafa kaldırması çağrısında bulunmuştu.

Taraflar aralık ayı içinde Moskova'da başta füze kalkanı olmak üzere askeri konulardaki anlaşmazlıklarını gidermek için bira araya gelecek.