ABD, Irakta'ki askerlerini 2010'a kadar geri çekecek

Yetkililer, ABD ve Irak'ın söz konusu çekilmeye yönelik anlaşma üzerinde mutabakata yakın olduğunu bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BAĞDAT - ABD, Irakta'ki tüm muharip askerlerini 2010 yılı ekim ayına kadar geri çekmeyi planlıyor

Irak ve ABD, Irak'taki tüm muharip ABD askerlerinin 2010 yılı ekim ayına dek bu ülkeden çekilmesini öngören anlaşma üzerinde mutabakata yakın oldukları bildirildi.

Görüşmelere yakın olan, adları açıklanmayan iki Iraklı yetkilinin verdiği bilgiye göre kalan, muharip olmayan ABD askerlerinin de 2010 yılı ekim ayından yaklaşık 3 yıl sonra Irak'tan ayrılması öngörülüyor. Ancak Amerikalı yetkililer, 2010 yılı ekim ayı üzerinde kesin konuşmaktan kaçındı. Washington'da da bir Amerikalı yetkili, çekilme takvimi konusunda "ilerleme var" derken, belirli bir tarihten sözetmedi. Bir başka Amerikalı yetkili ise bu tarih için, "fazla iddialı bir tarih" demekle yetindi.

Görüşmelerde, ABD askerlerine sağlanan yargı bağışıklıkları da ele alınıyor. Yetkililer, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Irak Başbakanı Nuri el Maliki arasında dün "uzun bir telefon görüşmesi" yapıldığını ve Rice'ın Maliki'ye, askerlerin yargı bağışıklıkları konusunda "daha esnek davranması" yönünde baskı yaptığını kaydettiler.