ABD, Ortadoğu'ya saldıracak

Ahmedinejad, "Önümüzdeki 3 ay içinde bölgedeki en az iki ülkeye saldırmaya karar verdiler" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAHRAN- İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD'nin gelecek 3 ay içinde Ortadoğu'da "en az iki ülkeye" askeri saldırı düzenleyeceğini öne sürdü.

Devlet televizyonu Press TV'ye dün verdiği demeçte "Önümüzdeki 3 ay içinde bölgedeki en az iki ülkeye saldırmaya karar verdiler" ifadesini kullanan Ahmedinejad, İran'ın bu ülkeler arasında olup olmadığı ya da hangi istihbarat nedeniyle böyle düşündüğü konularında ise bir bilgi vermedi.

Tahran'a yönelik uluslararası yaptırımları da eleştiren Ahmedinejad, "Yaptırımlar sayesinde bizi müzakereye ikna edebileceklerini düşünmeleri sadece bir hata" dedi.

ABD ve İsrail, İran'ın nükleer programına karşı askeri harekatı seçenek dışı bırakmayı reddetmişti.

Nükleer cephaneliği olduğu iddiasını kabul ya da ret etmeyen İsrail, daha önce de şüpheli gördüğü nükleer hedeflere saldırı düzenlemişti. 1981'de Irak'a ait tek nükleer reaktörü yerle bir eden İsrail, 2007'de de Suriye'de şüpheli gördüğü bir alanı bombalamıştı.

 "Türkiye de olsun"

Ahmedinejad, ülkesinin nükleer müzakerelere eylül ayında yeniden başlamaya hazır olduğunu belirtti, Türkiye ile Brezilya'nın da görüşmelere dahil edilmesini istedi.

Ahmedinejad'ın İngilizce yayın yapan Press TV'ye verdiği röportaj, bugün yayımlandı.

"İran eylül ayında Batı ile nükleer müzakerelere yeniden başlayacak" diye konuşan Ahmedinejad, ülkesinin, Türkiye ve Brezilya'nın da görüşmelerde yer almasını istediğini sözlerine ekledi.

AB ve Kanada İran'a nükleer programı konusunda baskı yapmak için yeni yaptırımların uygulanmasını benimsemişti. İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) nezdindeki daimi temsilcisi Büyükelçi Ali Asker Sultaniye de bunun üzerine yaptığı açıklamada, ülkesinin Viyana Grubuyla zenginleştirilmiş uranyum takasına ilişkin görüşmelere başlamaya koşulsuz olarak hazır olduğunu söylemişti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir