ABD pakette mortgage'ı ikinci plana itti, Wall Street sert düştü

Hazine Bakanı, 700 milyarlık pakette önceliği mortgage'dan tüketici kredilerine çevirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

NEW YORK - Hazine Bakanı'nın konuşmasında, hükümetin kurtarma paketinin odağını mortgage piyasasından tüketici kredilerine çevirmesi ile şirketlerden gelen olumsuz haberler, Wall Street'te sert düşüşe neden oldu. Hükümetin kurtarma paketinin bir sonraki safhası hakkında bilgi veren Hazine Bakanı Henry Paulson, sorunlu mortgage varlıklarını satın alma planını rafa kaldırdıklarını, bunun yerine dikkatlerini bankacılık dışı finans kurumları ile tüketici finansmanına çevirdiklerini duyurdu.

700 milyar dolarlık paketle ilgili bugüne kadar atılan adımları savunan Paulson, finans piyasalarının 'kırılganlıklarını' koruduklarını, planın odağının ise 'iyileşme ve onarım' olarak kalması gerektiğine dikkat çekti.

Öğrenci kredileri, kredi kartı borçları ve otomobil kredileri

Devlet kaynaklarını kullanmanın en verimli yolunun problemli mortgage varlıklarını satın almak olmadığını söyleyerek piyasaları şaşırtan bakan, önceki kararlara ve Kongre'de yapılan görüşmelere rağmen, söz konusu kaynağın bankalara 'tercihli hisse' karşılığı verilmesinin daha akıllıca olduğuna karar verdiklerini duyurdu.

Yeni seçilen Başkan Obama'nın ekonomi ekibiyle de bir tolantı yaptığını anlatan Paulson, mortgage için harcanmayan kaynağın bankaların kredi kartı borçları, öğrenci kredileri ve otomobil kredileri gibi alacaklarının sağlama alınması için kullanılacağını bildirdi. Paulson söz konusu planın detaylarıyla hazırlanıp hayata geçirilmesinin ise haftalar alacağını belirtti.

Wall Street'i düşürdü

Paulson'ın sözlerinden tatmin olmayan yatırımcıların satışa geçmeleri ise Wall Street'te sert bir satış baskısı yarattı. Dow Jones Endüstri Endeksi 411.30 puan kayıpla 8,282.66 puandan, Nasdaq Bileşik Endeksi 81.69 puan gerileyerek 1,499.21 puandan, S&P 500 Endeksi de 46.62 puan düşüşle 852.35 puandan günü tamamladı.