ABD referandumunun sonuçlarını tanımayacak

ABD, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk bölgelerinde Rusya yanlılarının federasyon kurulması için düzenlediği referandumun Ukrayna yasalarına aykırı olduğunu, sonuçlarını tanımayacağını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk bölgelerinde Rusya yanlılarının federasyon kurulması için düzenlediği referandumun Ukrayna yasalarına aykırı olduğunu, sonuçlarını tanımayacağını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, yaptığı yazılı açıklamada, Ukrayna’nın doğu bölgelerinde silahlı ayrılıkçı grupların düzenlediği referandumun Ukrayna yasalarına aykırı olduğunu belirterek "Bu referandum, daha fazla bölünme ve kargaşa yaratma girişimidir. Referandumun gerçekleşmesi, uluslararası hukuku ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ihlal edecektir. ABD, bu illegal referandumların sonuçlarını tanımayacaktı"” ifadesini kullandı.

Psaki, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 7 Mayıs’ta yaptığı referandumun ertelenebileceği önerisine rağmen Rusya hükümetinin referandumu engellemek için nüfuzunu kullanmamasının ve Rus askeri güçlerinin Ukrayna sınırından geri çekildiğine yönelik iddiaların gerçekleşmemesinin kendilerinde hayal kırıklığı oluşturduğu kaydetti.

Açıklamasında, "Ne yazık ki hala Rus ordusunun sınırdan uzaklaştığını görmüyoruz" ifadesine yer veren Psaki, Kremlin yönetiminin desteklediği bazı sosyal medya ve haber sitelerinde de Doğu Ukrayna’daki halkın, referandumda oy kullanmaları yönünde "cesaretlendirici" yayınlara yer verildiğini ifade etti. Psaki, Rus devlet medyasının da Putin’in referandumların ertelenebileceği çağrısına rağmen söz konusu referandumu güçlü şekilde desteklemeyi sürdürdüğüne vurgu yaptı.

Jen Psaki, uluslararası toplumun,  Ukrayna hükümetinin 25 Mayıs'taki devlet başkanlığı seçimini gerçekleştirmek için istikrarlı çabalarına odaklanması gerektiğini aktararak uluslararası gözlemcilerin seçim hazırlıklarının hızlı ve uluslararası standartlara uygun bir şekilde ilerlediğini bildirdiğini kaydetti. Bağımsız kamuoyu yoklamalarına göreUkrayna halkının büyük çoğunluğunun 25 Mayıs’ta sandık başına gideceği bilgisini paylaşan Psaki, "Bu demokratik süreci kesintiye uğratma yönündeki herhangi bir çaba, açıkça, Ukrayna halkının siyasi tercihlerini özgürce ifade etmelerini reddetme girişimi olarak görülecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Psaki, ABD Başkanı Barack Obama ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, mayıs başında Washington’daki görüşmelerinde, Rusya yönetiminin, Ukrayna’nın doğusunu istikrarsızlaştırmaya devam etmesi ve 25 Mayıs’taki devlet başkanlığı seçimini engellemesi halinde, Rusya’ya daha fazla yaptırımlar uygulamak için ivedilikle hareket edeceklerini söylediklerini anımsattı. Psaki açıklamasını, "Rusya hükümeti, Cenevre’de verdiği sözleri ve Devlet Başkanı Putin’in 7 Mayıs’taki açıklamasını uygulamayı hala tercih edebilir. Onlara öyle yapmaları çağrısında bulunuyoruz" diye bitirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir