ABD, resmi soruşturmayı başlattı

Körfez'i kirleten BP piyasa değerinden 40 milyar sterlin kaybetti. Firma, satın alma girişimlerinin hedefi olabilir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - ABD, Meksika Körfezi'ne akan petrolle ilgili resmi soruşturmayı başlattı. Piyasa değeri yüzde 34 azalan firmanın satışa zorlanması ihtimali de gündemde.

Soruşturmayı yürüten savcı Eric Holder, yaptığı açıklamada olayı enine boyuna araştıracaklarını, yasadışı bir uygulama veya ihmal bulunması halinde en sert tepkiyi vereceklerini açıkladı.

Açıklamasında kimlerin veya hangi şirketlerin hedef alındığını belirtmeyen savcı, ilgililerden gerekli evrak ve bilgilerin istendiğini duyurdu. Holder, vergi mükelleflerinin her bir sentilerinin karşılığını alacaklarını, doğaya ve canlılara verilen zararın bedelinin suçlulara ödetileceğini ifade etti.

BP'nin geleceği tehlikede

Kuyuda meydana gelen kaza sonucu milyonlarca litre hampetrolün Körfez'e akmaya başladığı 20 Nisan'dan bu yana BP hisseleri yüzde 34 değer kaybetti. İngiliz firmanın piyasa değerindeki kayıp 40 milyar sterlinu (58 milyar dolar) geçmiş durumda. Bu arada şirket, kazadan kaynaklanan toplam 22 milyar dolara yakın bir faturayla da karşı karşıya.

Firmanın değerindeki bu düşüş, aynı zamanda BP'yi potansiyel alıcıların hedefi haline getiriyor. Uzmanlar, ilgilenen şirketlerin borsada hisse senetlerini toplamaya başlayıp, sonunda firmayı hisse satışına zorlaması ihtimalinin bulunduğuna dikkat çekiyorlar.

BP, yeni yöntemler deniyor

Bugüne kadar kapak ve kuyuyu çamurla tıkama denemeleri başarısızlıkla sonuçlanan firma, son olarak derinde çalışabilen bir robotla borudaki kırığı kesip, üzerini kapatmayı deneyeceğini açıkladı.

ABD'nin en büyük petrol ve doğalgaz üreticisi BP'nin, Meksika Körfezi'ndeki toplam 500 civarında kuyu ve pompasında günlük üretimi 450 bin varil düzeyinde bulunuyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir