ABD, Rusya ile ilişkilerini askıya aldı

ABD Rusya ile askeri ve ticari ilişkilerini askıya aldığını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD, Ukrayna'daki kriz yüzünden Rusya'yı cezalandırmaya dönük adımlar atmaya devam ediyor. 

Obama yönetimi, Moskova ile askeri ilişkilerini askıya almasının ardından, bu ülkeyle ticaret ve yatırım görüşmelerini de dondurdu.

Amerikan medyasında yer alan haberlere göre, ABD Ticaret Temsilciliği'nin bir sözcüsü, ABD'nin Rusya ile yaklaşan ticaret ve yatırım görüşmelerini askıya aldığını açıkladı.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan sözcü, "Ukrayna'daki son olaylar nedeniyle, (ABD ile Rusya arasında) daha derin ticari bağlara yönelik adımın bir parçası olma özelliğini taşıyan, Rusya hükümeti ile yaklaşan ikili ticaret ve yatırım temasını askıya aldık" dedi.

Bu açıklamadan önce de ABD Savunma Bakanlığı, Ukrayna'daki son olaylar ışığında ABD ile Rusya arasındaki tüm askeri ilişkileri askıya aldıklarını bildirmişti.

Askeri ilişkilerde askıda

ABD, Ukrayna'daki kriz nedeniyle Rusya ile tüm askeri ilişkileri askıya aldığını açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, yaptığı yazılı açıklamada, "Ukrayna'daki son gelişmelerin ışığında ABD ile Rusya arasındaki tüm askeri angajmanları askıya aldıklarını" bildirdi.

Kirby, "Savunma Bakanlığı, şeffaflığı artırmak, karşılıklı anlayışı inşa etmek ve askeri yanlış hesaplamalar riskini azaltmak için son birkaç yıl içinde Rusya Federasyonu ile geliştirdiğimiz askeri ilişkiye değer verse de, Ukrayna'daki son gelişmeler ışığında, ABD ile Rusya arasındaki tüm askeri angajmanları askıya aldık. Buna tatbikatlar, ikili toplantılar, liman ziyaretleri ve planlama konferansları dahil" ifadesini kullandı.

Savunma Bakanlığı'nın durumu yakından izlediğini ve ABD'nin müttefikleri, ortakları ve NATO'nun yanı sıra Dışişleri Bakanlığı ve kurumlar arasında yakın teması sürdürdüğünü belirten Kirby, Rusya'ya Ukrayna'daki krizi yatıştırma ve Kırım'daki Rus güçlerine de, Rusya Karadeniz Filosu'yla alakalı anlaşmaların gerektirdiği şekilde üslerine geri dönme çağrısında bulunduklarını kaydetti.

Kirby, bazı medya kuruluşlarının bölgede olası gemi hareketlilikleri üzerine spekülasyonlar yaptığını bildirerek, "Avrupa ya da Akdeniz'deki askeri durumumuzda bir değişiklik yok. Donanma birimlerimiz bölgedeki müttefikler ve ortaklarla rutin, daha önceden planlanan operasyonlar ve tatbikatlar yürütmeye devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.