ABD senatosunda 'Ricciardone' krizi

Cumhuriyetçiler, Ricciardone'yi "Temas kurduğu hükümetlere çok yakın olmakla" eleştiriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON- Amerikan Foreign Policy dergisinin internet sitesinde çıkan bir yazıda, ABD'nin Ankara Büyükelçisi adayı Francis Joseph Ricciardone'nin Senato'daki onay sürecinin, Cumhuriyetçi Partililerin engeline takıldığı öne sürüldü.

Derginin blog sitesi "The Cable'da", "Cumhuriyetçiler, Obama'nın Türkiye Büyükelçisini Reddediyor" başlığıyla yer alan yazıda, Cumhuriyetçi Parti Kansas Senatörü Sam Brownback'in talebi üzerine, Ricciardone'nin Senato Genel Kurulu'ndaki onay sürecinin bekletildiği belirtildi.

Yazıda, bu gelişmenin, Brownback'in bir sözcüsü tarafından da dergiye yapılan açıklamada doğrulandığı, Senatörün, itirazlarının gerekçelerini anlatmak üzere, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a mektup yazmaya hazırlandığı kaydedildi.

Sitedeki yazıya göre, Brownback'in ofisinden mektubun içeriğine dair bilgi verilmedi ancak çok sayıda Cumhuriyetçi kaynağa dayanarak, parti içinde Brownback'ın tavrına geniş destek bulunduğu ifade edildi.

Cumhuriyetçi senatörlerin, Ricciardone için yakın zamanda bir oylama yapılmasına izin verme niyeti taşımadığı, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin de Ricciardone'yi eleştirenleri ikna için yapabileceği özel birşey bulunmadığı belirtildi. Brownback, büyükelçinin onay sürecini durdurma talebini kaldırsa bile, çok geçmeden aynı türde yeni bir talebin ortaya çıkmasının muhtemel görüldüğü öne sürüldü.

Konuyla yakından ilgilenen üst düzey bir Cumhuriyetçi yetkili de, Ricciardone hakkında, "Bu hassas görev için bu zamanda yanlış kişi ve yönetimin, Ricciardone'nin bu yıl onaylanmayacağını farkına varacağını ve daha iyi birini aday göstereceğini umuyoruz" dedi.

Yazıya göre, Ricciardone'yi eleştirenler, onu, "temas kurduğu hükümetlere çok yakın olmakla ve görev yaptığı yerlerde demokrasi ve insan hakları gibi konularda baskı uygulamada kayıtsız tavır izlemekle" suçluyor.

Yazıda, "Türkiye'nin, BM Güvenlik Konseyi'nde İran yaptırım kararına karşı çıkması ve Gazze yardım gemilerine saldırının ardından İsrail'e karşı takındığı tutum dolayısıyla Türk-Amerikan ilişkilerinde yaşanan belirsiz havanın, dikkatleri Ricciardone'nin adaylık sürecine çektiği" ifadesi de kullanıldı. 

Amerikan yönetiminin, Ricciardone için siyasi etkisini kullanmada temkinli davranabileceği belirtildi ve "Çünkü bu, Türkiye siyaseti üzerinde daha geniş bir kamuoyu tartışmasını açabilir ve Beyaz Saray, hassas diplomatik atmosfer gözönüne alındığında, bunu faydalı bulmayabilir" görüşü savunuldu.

Yazıda, yönetimin, kapalı kapılar ardında, Türkiye'ye yaklaşımını yeniden değerlendirme yolunda sıkı bir çalışma yürüttüğüne ilişkin işaretler bulunduğu belirtildi ve ABD Dışişleri Bakanlığında Türkiye ile ilgili düzenlenen toplantı örnek gösterildi.

Senato'daki bir başka Cumhuriyetçi yetkili de, yönetimi, Cumhuriyetçilerin Ricciardone ile ilgili itirazlarına kulak vermemekle eleştirdi ve "Biraraya gelerek, Türkiye'ye ilişkin izlenecek politikayı belirlemeye çalışıyorlar ve Ricciardone'nin adaylığı, böyle bir politikalarının bulunmadığını gösteriyor" görüşünü ortaya koydu.

Ricciardone'nin Ankara'ya büyükelçi olarak ataması, Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde 3 Ağustos'ta onaylanmış ancak onay süreci kapsamında 5 Ağustos'ta Senato Genel Kurulu'nda yapılması planlanan oylama yapılmamış ve Kongre'nin tatile girmesi dolayısıyla Eylül ayına kalmıştı.

Senatör Brownback, 2005 yılında, dönemin ABD Başkanı George W. Bush'tan, 24 Nisan konuşmasında 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemesi çağrısında bulunan 32 senatör arasında yer almıştı.

ABD yasalarına göre, senatörlerin, başkan tarafından yapılan atamaları durdurma yetkisi bulunuyor.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir