ABD: Suriye'deki süreçten dışlanmadık

ABD, Moskova'da katılmadığı üçlü Suriye görüşmelerinden "dışlanmadığını" söyledi. Bazı Amerikalı yetkililer ise, arabuluculuğun Rusya'nın eline geçtiğini savundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dün Moskova'da, Türkiye, İran ve Rusya'nın katılımıyla bir toplantı gerçekleşti. Bu toplantının sonunda, Suriye'deki barış sürecine ilişkin bir bildirge üzerinde ortaklaşıldığı bildirildi. Moskova'daki görüşmede, bu zamana kadar görüşmelerde başı çeken ABD'nin olmaması ise dikkat çekiciydi. ABD hükümeti, toplantı sonucunu olumlu karşıladığını ve süreçte hala yer aldığını ifade etse de, bazı yetkililer ve araştırmacılar durumun böyle olmadığını savunuyor. 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin sözcüsü, ABD'nin Suriye görüşmelerinde yer almamasının, süreçten dışlandığı ve Ortadoğu'da Amerikan etkisinin azaldığı anlamına gelmediğini bildirdi.

'Sözcü John Kirby, "Bakan (Kerry) bunu bir dışlanma olarak görmüyor. Bunu Suriye'de kalıcı barış için gösterilen yeni bir çaba olarak görüyor ve bu amaca yönelik her türlü ilerlemeyi memnunlukla karşılıyor" dedi.

"Bir tek bu toplantıya katılmamış olmamız, ABD'nin Suriye'de veya dünyanın herhangi bir yerindeki etkinliği ve liderliği için bir turnusol testi olacak biçiminde bir fikri reddederiz" diyen Kirby Washington'un bölgede pek çok konudaki gelişmelere müdahil olduğunu söyledi.

Başkan Barack Obama'nın ılımlı muhaliflere sınırlı destek verme politikası, özellikle Rusya'nın Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a karşı savaşan isyancılara karşı hava saldırılarına başlamasından sonra Washington'u Suriye'deki durumu etkileme yeteneğinden yoksun bıraktı.

'Rusya kendisini arabulucu konumuna getirdi'

Washington'daki yakın Doğu Politika Enstitüsü öğretim üyesi ve hem Demokrat hem Cumhuriyetçi yönetimlere danışmanlık yapmış olan Dennis Ross, ABD'nin kendisini Ortadoğu'da "alakasız" bir duruma getirdiğini söyledi.

Ross, "Muhalefet bizimle ve Esad'la diyaloga girmek için hiçbir neden görmüyor. Ruslar ve İran, Halep ve diğer Suriye kentlerine yaptıkları saldırılar için ödeyecekleri bedeli artırmak için elimizden hiçbir şey gelmediğini biliyorlar" dedi ve ekledi:

"Rusya, siviller üzerindeki etkisini göz ardı ederek sahadaki güç dengesini değiştirdikten sonra şimdi kendini arabulucu konumuna getirdi."

'Olaylar Rusya tarafından kontrol ediliyor'

Bir Amerikalı yetkili, Halep'in tahliyesiyle ilgili görüşmelerde de ABD'nin bulunmamasının, olayların ABD değil Rusya tarafından kontrol edildiğini gösterdiğini söyledi.

"Gerçek şu ki, kendimizi Rusya'nın bizi dışlayabilmek için herkesle işbirliğine hazır olduğu bir duruma getirdik" dedi.

"Türkiye ile, Kürtler ve Kuzey Suriye konusundaki görüş ayrılıklarımızın Rusların istismar edebileceği boşluklar yaratmasına izin verdik.

'Sonuçları görmek için henüz erken'

Kirby, sonuçta ABD, Rusya, İran ve Türkiye'nin de Suriye'de bir an önce ateşkese varılmasının ve insani yardımın acilen dağıtılmasını öngördüklerini söyledi.

Sözcü Moskova toplantısının başarıyla sonuçlanıp sonuçlanmayacağını görmek için henüz erken olduğunu belirtti.