ABD, Suriye'ye çok uluslu askeri yanıtı değerlendiriyor

ABD'nin Suriye'deki kimyasal silah saldırısı iddialarına çok uluslu bir askeri yanıt verilmesini değerlendirdiği belirtilirken, Pentagon'un Başkan Trump’a bir dizi askeri seçenek sunacağı bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) ABD Başkanı Donald Trump’a Suriye’de abluka altındaki Duma kasabasında Esad rejiminin gerçekleştirdiği iddia edilen kimyasal saldırıya cevap vermek üzere bir dizi askeri seçenek sunacağı bildirildi.

ABD Genelkurmay Sözcüsü Albay Patrick Ryder, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford’un Trump’a çeşitli seçenekler sunduğunu, ancak bunların detayları hakkında bir değerlendirme yapmayacağını söyledi.

Amerikan ordusunun söz konusu kimyasal saldırıyı nasıl değerlendirdiğine ve bunun askeri bir cevabının olması gerekip gerekmediğine ilişkin bir soru üzerine Ryder, “Televizyonda gördüğümüz resimler korkunç. (Askeri seçenek) kesinlikle değerlendiğimiz bir şey” ifadesini kullandı.

ABD basınında yer alan haberlere göre, ABD Suriye'nin Duma kentindeki kimyasal silah saldırısına çok uluslu bir askeri yanıt verilmesini değerlendiriyor.

Uzmanların, düzenlenecek çok uluslu bir askeri harekatta Suriye'de hedef olabileceği birçok önemli tesisi listeledikleri de ifade ediliyor. Uzmanlar, Suriye'ye yönelik olası bir harekatta Fransa, İngiltere ve bazı Ortadoğu ülkelerinin ABD'nin potansiyel ortakları olacağını vurguluyor.

ABD, BMGK'yı oylamaya çağıracak

Öte yandan ABD, Suriye'deki zehirli gaz iddiaları konusunda bugün BM Güvenlik Konseyi'nde oylama istiyor. ABD, 1 Mart'ta yapmış olduğu uluslararası inceleme talebini içeren metni yenileyerek 15 üyeli Güvenlik Konseyi'ne iletti.

BM diplomatları, eğer oylamaya gidilirse, önerinin muhtemelen Suriye'nin müttefiki olan Rusya tarafından veto edileceğini söyledi. Tasarının en az dokuz oyla destek alması ve ABD, Rusya, İngiltere, Fransa Çin'den oluşan daimi üyelerden hiçbirinin vetosuyla karşılaşmaması gerekiyor.

Trump'tan Suriye açıklaması: 48 saat içinde büyük kararlar alacağızTrump'tan Suriye açıklaması: 48 saat içinde büyük kararlar alacağız

 

Bu konularda ilginizi çekebilir