ABD tartışmalı sağlık reformunu kabul etti

Reform Temsilciler Meclisi'ndeki tarihi oylamada çok az oy farkıyla onaylandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama'nın iç politikadaki en önemli önceliklerinin başında gelen Sağlık Reformu Tasarısı, Temsilciler Meclisi'ndeki tarihi oylamada çok az oy farkıyla onaylandı.

Temsilciler Meclisi'nin bugünkü oturumunda, Senato tarafından geçen aralık ayında kabul edilen reform paketi oylamaya sunuldu. Çok çekişmeli geçen oylamada tasarı, 212'ye karşı 219 oyla kabul edildi. Oylamada Cumhuriyetçilerin tamamı, Demokratların ise 34'ü "hayır" oyu kullandı.

ABD'deki sağlık sigortası sisteminde son 40 yılın en büyük değişikliklerini içeren tarihi önemdeki tasarı, ABD Başkanı Barack Obama'nın imzalamasının ardından yasalaşarak yürürlüğe girecek.

Temsilciler Meclisi Genel Kurulu bugün ayrıca, Senato'nun kabul ettiği tasarıda Demokratların istekleri doğrultusunda birtakım değişiklikler yapılmasını içeren tasarıyı da 211'e karşı 220 oyla kabul etti. Oylamada yine Cumhuriyetçilerin tamamı karşı oy kullanırken, 33 Demokrat milletvekili de "hayır" dedi. Hafta içinde Senato tarafından ele alınarak oylamaya sunulacak olan değişiklikler paketi, Senato'da aynen kabul edilirse, imza için Obama'nın önüne gidecek, aksi takdirde Temsilciler Meclisi'ne geri gönderilecek.

Değişiklikler paketi de onaylandı

Temsilciler Meclisi Genel Kurulu ayrıca, Senato'nun kabul ettiği tasarıya ilişkin, Demokratların istekleri doğrultusunda birtakım değişiklikler yapılmasını içeren bir tasarıyı oyladı. Bu tasarı da 211'e karşı 220 oyla kabul edildi. Oylamada yine Cumhuriyetçilerin tamamı karşı oy kullanırken, 33 Demokrat milletvekili de "hayır" dedi. Değişiklikler paketi, şimdi hafta içinde Senato tarafından ele alınarak oylamaya sunulacak.

Tartışmalı yöntem

Çoğunluktaki Demokratların, geçmiş yönetimlerce de Kongre'de zaman zaman kullanılan "Bütçe Uzlaşma Yönetmeliği" adlı yönteme başvurması nedeniyle, değişiklikler paketinin 100 üyeli Senato'dan geçmesi için, normalde gereken 60 oy yerine, salt çoğunluğun, yani 51 senatörün oyunu alması yeterli olacak.

Bu yöntemin uygulanmasının nedeni ise Demokratların, Massachusetts eyaletinde geçen ocak ayında yapılan senato seçimini Cumhuriyetçi adayın kazanmasıyla, Senato'daki 60 sandalyelik nitelikli çoğunluğu kaybetmeleri. Değişiklikler öngören tasarı, Senato'da da aynı şekilde onaylanırsa Obama'nın imzasına gidecek, Senato'da kabul görmemesi ya da üzerinde değişikliğe gidilmesi durumundaysa, Temsilciler Meclisi'ne geri gönderilecek.

Süreçte normalde, kasım ayında Temsilciler Meclisi'nde, aralıkta da Senato'da kabul edilen iki ayrı tasarının tek bir tasarı haline getirilerek, tekrar Kongre'nin iki kanadı tarafından kabul edilmesi ve nihayetinde Obama'nın imzasına sunulması gerekiyordu. Ancak Demokratların, Massachusetts'deki seçimi kaybetmeleri sürecin seyrini de değiştirdi ve Demokratlar, Senato'daki salt çoğunluk oyunun yeterli olacağı bu tartışmalı yönteme başvurmak zorunda kaldı.

Sağlık reformu neler getiriyor?

Üzerinde 9 aydır siyasi mücadeleler verilen Sağlık Reformu Paketi, ABD'de Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 16'sını teşkil eden, 2,5 trilyon dolar büyüklüğündeki sağlık sektöründe, 1965 yılında yaşlılar ve engelliler için başlatılan hükümet destekli sağlık sigortası programından bu yana en büyük değişiklikleri ihtiva edecek.

Tasarının yasalaşmasıyla 32 milyon sigortasızın sigorta kapsamına alınması ve böylece Amerikalıların yüzde 95'inin sigortalı olması öngörülüyor.

Paket, sigorta şirketlerinin, daha önceki sağlık koşullarını gerekçe göstererek insanları sigortalamayı reddetmesini ya da sigortayı keyfi olarak iptal etmesini yasaklıyor.

Sağlık sigortasını zorunlu hale getiren ve buna uyulmaması halinde cezalar öngören paket, yoksullara sağlanan sağlık sigortasının kapsamının genişletilmesi ve bu kesimler için kaynak aktarılmasını içeriyor.

Sigorta şirketlerinin primleri hızlı bir şekilde artırmasını yasaklayan pakette, sigorta edinmek isteyenlerin farklı planlar arasından seçim yapabilecekleri devlet temelli poliçeler yaratılması, bireylerin ve küçük işletmelerin bir araya gelip sigorta hizmeti alabilecekleri pazarların yaratılmasını da öngörülüyor.

Paket, bünyesinde 50'den fazla işçi çalıştıran şirketlerin de çalışanlarını sigortalatmasını zorunlu tutuyor. Ayrıca velilerin, çocuklarını 26 yaşına kadar kendi sigorta kapsamlarında tutabilmelerini de içeriyor.

Partiler üstü bir organ olan Kongre Bütçe Dairesi, paketin ilk 10 yılda 940 milyon dolara mal olacağı, ancak aynı dönemde bütçe açığını 138 milyar dolar azaltacağı tahmininde bulunundu. Demokrat liderler, ikinci on yılda ise bütçe açığının 1,2 trilyon dolar azalacağını dile getirirken, Obama bunun 1990'lı yıllardan bu yana bütçe açığındaki en büyük azalmayı oluşturacağını ifade ediyor.

ABD'de sağlık sistemi nasıl işliyor?

ABD, gelişmiş ülkeler arasında vatandaşlarına kapsamlı sağlık sigorta sistemi sunmayan tek ülke konumunda bulunuyor. Genel anlamda özel şirketlerin kontrolündeki sağlık sigortasından, primlerin çok yüksek olması nedeniyle yaklaşık 50 milyon Amerikalı yararlanamıyor. 

Devletin müdahalesinin çok sınırlı olduğu sistemde çoğu kişinin sağlık sigortasını ya işverenden ya da özel şirketlerden temin etmesi gerekiyor. 

Sigortası olmayan birinin, hastalanması halinde çok yüksek tedavi masraflarını kendisinin ödemesi gerekirken, bu durumun ülkede birçok iflasa neden olduğu belirtiliyor.

Obama: Herhangi bir parti için değil, Amerikan halkı için bir zafer

Oylamanın ardından Beyaz Saray'da, yanında Başkan Yardımcısı Joe Biden ile birlikte gazetecilere açıklama yapan ABD Başkanı Barack Obama, tasarıyı onaylamalarından ötürü milletvekillerine teşekkür etti.

Bunun kolay bir oylama olmadığını bildiğini, ancak "doğru oylama" olduğunu ifade eden Obama, reform planının sağlık sistemindeki tüm yanlışları düzeltmeyeceğini, ancak "kendilerini kararlı biçimde doğru yöne taşıyacağını" belirtti.

Obama, "Bugünkü oylama, sigorta şirketlerine değil, sıradan insanlara hizmet veren bir sağlık sistemi için birşeyler yapılmasını umut eden her bir Amerikalının dualarını karşılıyor" dedi.

Oylamayı "Amerikan rüyasının temeline döşenen yeni bir taş" olarak niteleyen Obama, reform paketinin sağlık sigortası bulunmayanlara sigorta kapsamına girmeleri için yardımcı olmanın yanı sıra, sigortası olanlara da katkı sunacağını kaydetti.

Obama, reformun sağlık sigortası olanlara, ülke tarihinin en sıkı tüketici hakları sayesinde sağlık sigortası endüstrisinin suiistimallerini ve aşırılıklarını önlemede daha fazla kontrol sağlayacağını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir