ABD, Toyota'ya yaptırım düşünüyor

Amerikan hükümeti, Japon otomobil üreticisi Toyota'yı arızalı gaz pedalı sorununu çözmekte çok geç kalmakla suçladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
NEW YORK - ABD'de karayolu güvenliğinden sorumlu federal idarenin, arızalı gaz pedalı sorununun çözümünde geç kalmakla suçladığı Japon otomobil üreticisi Toyota'ya karşı yaptırım tasarladığı bildirildi.
Hükümet kaynağı, federal idare NHTSA'nın olası yaptırımının şekli veya büyüklüğü konusunda henüz kesin bir karar bulunmadığını belirtti.
Amerikan hükümeti, Japon otomobil üreticisi Toyota'yı arızalı gaz pedalı sorununu çözmekte çok geç kalmakla suçlamıştı.
ABD Ulaştırma Bakanı Ray LaHood, yayınladığı açıklamada, olası güvenlik açığıyla ilgili sorular sorulmaya başlandığında, Toyota'yı tüketicileri korumak için önlem almaya teşvik ettiklerini belirterek, "Toyota şimdi sorumlu önlemler aldı, ancak iş bu aşamaya gelmeden çaba göstermek gerekiyordu" demişti.
Amerikalı bakan, Ulaştırma Bakanlığı'ndan yetkililerin Toyota yönetimine yasal yükümlülüklerini hatırlatmak için Aralık'ta Japonya'ya gittiğini, geçen ay da gaz pedalı sorunuyla ilgilenmeleri konusunda ısrar etmek amacıyla yeni bir toplantı düzenlendiğini belirtmişti.
LaHood, Japon markasını taşıyan otomobillerdeki olası başka arızalarla ilgili gözden geçirmelerin süreceğini kaydetmişti.
ABD satışları ciddi oranda düştü
Toyota, ABD'deki otomobil pazarında geçen ay 20 bin satış kaybederek, 1998 yılından bu yana aylık satışlarda ilk kez 100 bin aracın altına düştü. 
ABD genelindeki araba ve kamyonet satışları, Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6 oranında yükseldi. Bunda, yeniden tasarlanmış Hyundai Tucson SUV ve Buick LaCrosse Sedan gibi araçlar ile grup araba satışlarına taleplerin artması etkili oldu.  
Geçen ay, çift haneli satışlarını ilan eden General Motors, Ford Motor, Nissan Motor ve Hyundai Motor, en fazla araç satan şirketler oldu. 
Buna karşın, gaz pedalındaki sorunlar nedeniyle, aralarında en çok satan araçları da dahil 8 modelini geri çeken Toyota'nın bu kararı, ABD'deki piyasasını ciddi oranda etkiledi. Bu ülkedeki satışları geçen ay yüzde 16 oranında düşen Toyota, rakamsal olarak da geçen ay 20 bin satış kaybetti. Düşüşün, bu ay daha artabileceği belirtiliyor.
Ayrıca, bu sonuçla, 1998 şubatından bu yana Toyota'nın ABD'deki aylık satışlarının ilk kez 100 bin aracın altına indiği ifade ediliyor.
Toyata'nın bu sorunları, ABD'de son 8 yılın en çok satan modeli olan Camry'e talebe de darbe vurdu. Camry, geçen ay otomobil satışlarında, Honda's Accord, Nissan's Altima, Toyota's Corolla ve Chevrolet Malibu'dan sonra 5. sırada yer aldı. 
Bu konularda ilginizi çekebilir