ABD, UNESCO'da oy hakkını kaybetti

ABD, UNESCO'ya ödemelerini yapmasını engelleyen yasal kısıtlamalar nedeniyle kuruluşun genel konferansında oy hakkını kaybetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD, BM Bilim, Eğitim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Genel Konferansı'ndaki oy hakkını kaybetti. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, yaptığı yazılı açıklamada, "ABD'nin, UNESCO'ya ödemelerini yapmasını engelleyen yasal kısıtlamalar nedeniyle kuruluşun genel konferansında oy hakkını kaybetmesinden üzüntü duyduklarını" bildirdi. 

"Yasal kısıtlamaları, 2011 yılında, UNESCO üyesi ülkelerin, Filistin'e bir ülke olarak üyelik verilmesi oylamasının tetiklediğini" savunan Psaki, oy hakkını kaybetmenin de ABD'nin UNESCO'ya üyeliğini kaybettiği anlamına gelmediğini vurguladı. Psaki, kuruluştaki tartışmalara ve toplantılara katılabileceklerini ve icra kurulunda 2015 yılına kadar seçilmiş üye olarak sandalye ve oya sahip olduklarını kaydetti. 

ABD Başkanı Barack Obama'nın, yasama kurumu olan Kongre'den UNESCO'ya ödemenin yapılmasını talep ettiğini ama Kongre'nin henüz bu konuda bir adım atmadığını aktardı. 

Filistin'in iki yıl önce UNESCO'ya tam üyeliğine karşı çıkan ABD, protesto amacıyla bu kuruluşa vermesi gereken katkı payını ödemiyor. ABD'nin, katkı payını ödemesi gereken son tarih bugün dolmuştu. ABD'nin her yıl UNESCO'ya 80 milyon dolar katkı payı ödemesi gerekiyor. Bu miktar UNESCO'nun bütçesinin yüzde 22'sine tekabül ediyor. ABD'nin katkı payının düşmesinin UNESCO'nun bütçesine de olumsuz etki yapması bekleniyor. Son yıllarda ciddi bir ekonomik krizle karşı karşıya kalan UNESCO, önemli faaliyetlerini askıya almak zorunda kalmıştı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir