ABD üssü taşınıyor

Okinawa Valisi, üssün başka bir bölgeye taşınmasıyla ilgili düzenlemeyi imzaladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - ABD ve Japonya arasında uzun süredir tartışmalara neden olan Okinawa adasındaki ABD üssünün yerinin değiştirilmesine karar verildi.

Okinawa Valisi Hirokazu Nakaima, Futenma Üssü'nün yerleşim birimlerine yakın olan mevcut yerinden, adanın daha az nüfuslu bölgelerine taşınmasını içeren düzenlemeyi imzaladı. Bu çerçevede, yeni üssün Japonya'nın kuzeyindeki daha az nüfusun olduğu Nago şehrine taşınmasına karar verildi.

İki ülke arasında yıllardır tartışma konusu olan üssün taşınmasıyla ilgili önemli bir engel aşıldı. Üssün yerinin değiştirilmesi, ABD için Guam üssündeki birliklerini güçlendirme imkanı sağlayacak.

Okinawa adasındaki bölge sakinlerinin ABD birliklerinin yayılmalarını istememelerinin, üssün taşınmasında etken olduğu ileri sürülüyor.

Okinawa yerel hükumetinin yeni üsse karşı çıktığı bilinse de Japon Başbakanı Shinzo Abe ve Bölge Valisi Nakaima'nın üssün adanın daha az nüfuslu yere taşınması konusunda anlaştığı doğrulandı.

Okinawa halkının ve bazı muhaliflerin, adadaki güvenliği tehdit ettiği ve gürültü kirliliğine sebep oldukları gerekçesiyle ABD üssünün adadan tamamen taşınması için başlattıkları protesto devam ediyor. Başbakan Abe ise 2021 yılına kadar her yıl düzenli olarak Okinawa'ya ekonomik teşvik paketi vereceklerini belirtti.

Japonya ile yapılan güvenlik anlaşması kapsamında ABD'nin Okinawa adasında yaklaşık 26 bin asker bulunuyor.

ABD ile Japonya arasında 1996'da alınan kararla Futenma üssünün taşınmasına karar verilmiş ancak taşınılacak bölge konusunda uzlaşma sağlanamamıştı.

ABD askerlerinin 2.  Dünya Savaşı'nda Japonya'ya müdahalesinden bu yana Okinawa adasındaki varlıkları devam ediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir