”ABD ve İsrail arasında kriz yok”

ABD Başkanı Obama, iki ülke arasında kopmayacak özel bir bağ olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama, İsrail'in, Başkan Yardımcısı Joe Biden'in ziyareti sırasında yeni Yahudi yerleşim birimleri inşası projesini açıklamasının barış sürecine yardımcı olmadığını, ancak anlaşmazlıklara rağmen iki ülke arasında kopmayacak özel bir bağ olduğunu söyledi. 

Amerikan Fox televizyonuna demeç veren Obama, ABD-İsrail arasında kriz olmadığını ifade etti. İsrail'in yeni yerleşim birimleri inşa etme kararının İsrailliler ve Filistinliler arasında barış sağlanmasına yardımcı olmadığını ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bunu kabul ederek özür dilediğini kaydeden Obama, "Şu anda iki tarafın da barış sürecini ileriye götürmenin kendi çıkarlarına olduğunu fark etmesi gerekiyor" dedi. Obama, Washington'un İsrail'in yakın müttefiki olmaya devam ettiğini de belirtti. 

İsrail'in yeni yerleşim birimleri projesinin kötü bir karar olduğunu söyleyen Obama, "Arkadaşlar bazen fikir ayrılığına düşer" diye konuştu.

İsrail yeni yerleşim birimleri inşa etme kararını ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in geçen hafta bu ülkeye yaptığı ziyaret sırasında açıklamıştı. 

İran'ın nükleer çalışmaları

Başkan Obama İran'ın nükleer çalışmalarıyla ilgili olarak da nükleer silaha sahip bir İran'ın Orta Doğu'da silahlanma yarışını tetikleyeceğini, bunun da ülkesinin ulusal güvenlik çıkarlarını tehdit edeceğini söyledi.

Tahran'ın nükleer silah edinmemesini sağlamanın kendisinin en büyük önceliklerinden biri olduğunu ifade eden Obama, bu doğrultuda ABD'nin İran'a "sert yaptırımlar" uygulayacağını belirtti.

Obama, "İran hükümeti bu konuyu diplomatik yollarla çözmek yerine, kendi vatandaşlarının demokratik haklarını engellemekle uğraşmaktadır. Bu yüzden, sert yaptırımlar uygulayacağız" dedi. Obama, hiçbir seçeneği masadan kaldırmadıklarını ve bu konuda kararlı olduklarını bildirdi.   

Bu konularda ilginizi çekebilir