ABD, yeni başkanını seçiyor

Doğu yakası eyaletlerinden Kentucky ve Indiana'da oy verme işlemi sona erdi. Seçimlere rekor katılım bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - ABD'de, Cumhuriyetçi Partili Başkan adayı John McCain ile Demokrat Partili Başkan adayı Barack Obama'nın aylardır süren yarışı nihayet sonlanıyor. Seçimde Kentucky ve Indiana eyaletlerinde oy kullanma işlemi sona erdi. Oy sandıklarının TSİ 01.00'de kapandı.

Oy sandıklarının önünde uzun kuyrukların oluştuğu görülen tarihi seçimlerde katılım yönünden de rekor kırılması bekleniyor.

İlk kez ikisi de senatör

Bu başkanlık seçimiyle Amerikan tarihinde ilk defa iki senatör yarışıyor.

Obama kazanırsa, ülke tarihinde ilk defa bir siyah ABD Başkanlığı görevini üstlenecek. McCain kazanırsa, McCain'in başkan yardımcısı adayı Sarah Palin ülkenin ilk kadın ABD başkan yardımcısı olarak tarihe geçecek.

İki başkan adayının kıtanın dışında doğmuş olması da dikkat çekiyor.

McCain kazanırsa, ülke tarihinde Beyaz Saray'a ilk görev döneminde giren en yaşlı başkan olacak. Obama'nın başkan yardımcısı adayı Joe Biden de ülkenin ilk Katolik başkan yardımcısı olacak.

Adaylar oylarını verdi

Demokrat Parti'nin adayı Barack Obama oyunu, Illinois eyaletindeki Chicago kentinde kullandı.

Barack Obama, oy kullanma merkezine eşi Michelle, kızları Malia ve Sasha ile geldi.

Kamuoyu yoklamalarında önde giden Obama, oyunu kullanmasının ardından kalabalığı gülümseyerek selamladı ve alkışlar eşliğinde bazı seçmenlerle tokalaşarak kısa bir süre sohbet etti. Obama, daha sonra oy kullanma merkezinden ayrılarak bir mitinge katılmak üzere Indiana'ya gitti.

Cumhuriyetçi Parti'nin adayı John McCain de oyunu Arizona eyaletindeki Phoenix kentinde kullandı. McCain, oy kullanma merkezine eşi Cindy ile birlikte geldi.

McCain'in başkan yardımcısı adayı Sarah Palin ise Senatör olduğu Alaska'daki Wasilla kentinde oy kullandı. Palin, oy kullanma merkezine kotla geldi ve yanında eşi Todd vardı.