ABD, yeni füze kalkanı planını açıkladı

Gates, ilk aşamada, Akdeniz ve Kuzey denizine kalkan teçhizatıyla donatılmış gemilerin yerleştirileceğini, ikinci aşamada ise kara tesislerinin kurulacağını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - ABD, Doğu Avrupa'ya yerleştirmeyi öngördüğü füze kalkanı projesinde yeni düzenlemeye gitti.

Konuyla ilgili kararı açıklayan ABD Başkanı Barack Obama, yeni düzenlemenin "füze saldırısı tehdidine karşı daha güçlü ve daha hızlı bir koruma sağlayacağını" belirtti.

Yeni düzenlemeye ilişkin kararın alınmasında, Amerikalı askeri liderlerin İran'ın kısa ve orta menzilli füzelerine karşı savunmaya odaklanılması yönündeki tavsiyelerinin etkili olduğunu bildiren Obama, Rusya'ya da atıf yaptığı konuşmasında, bu ülkenin ABD'nin önceki füze savunma sistemlerine yönelik endişelerinin temelsiz olduğunu belirtti.

ABD, eski Başkan George Bush döneminde alınan kararlar çerçevesinde Polonya ve Çek Cumhuriyetine füze savunma sistemleri kurmayı planlıyordu.

Yeni düzenlemenin ayrıntıları ise, ABD Savunma Bakanı Robert Gates ve Genelkurmay Başkan Yardımcısı James Cartwright tarafından açıklandı.

Gates, ilk aşamada, Akdeniz ve Kuzey denizine kalkan teçhizatıyla donatılmış gemilerin yerleştirileceğini, ikinci aşamada ise kara tesislerinin kurulacağını anlattı. Gates, ikinci aşamanın hayata geçirilmesi sürecinde Polonya ve Çek Cumhuriyeti ile temasların sürdüğünü belirterek, bu iki ülkenin yeni düzenlemeden dışlanmayacağı mesajını verdi.

SM-3 füzeleri taşıyacak gemilerin konuşlandırılmasının Amerikan savunma kapasitelerine, ihtiyaç duyulduğu anda hareket esnekliği kazandıracağını kaydeden Gates, karadan atılan geliştirilmiş SM-3 füzelerinin yerleştirilmesini öngören ikinci aşamanın da 2015 civarında başlatılmasının öngörüldüğünü söyledi.

Gates, "İran ve diğerlerinden gelebilecek ani tehditlere karşı yakın dönemde füze savunma sistemi sağlayacak şekilde, kuzey ve güney Avrupa'ya yeni algılayıcı (sensor) ve önleyiciler (enterseptörler) konuşlandırma imkanına erişmiş bulunuyoruz. Karadan atılan SM-3'lerin yerleştirilmesi konusunda Çek Cumhuriyeti ve Polonya ile görüşmeler başladı" dedi.

ABD Savunma Bakanı, bu iki ülkenin de yeni düzenlemede rol alma imkanına sahip olduğunu, yeni düzenlemenin Avrupa'yı çok daha güvenli bir yer haline getireceğini sözlerine ekledi.

Cartwright da, Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon'un "çıkar bölgelerini" korumak için Akdeniz ve Kuzey Denizinin içi ve çevresinde 3 gemiyi bekletmeyi planladığını, ihtiyaç duyulduğu anda bölgeye ek gemilerin de gönderilebileceğini ifade etti.