ABD'de 'Kara Cuma'ya Ferguson boykotu

ABD'de Ferguson protestoları perakende piyasasına yansıyacak. Amerikalı yönetmen Ryan Coogler'ın kurduğu aktivist grup, Michael Brown'u öldüren polisin yargılanmamasını Kara Cuma'da alışveriş yapılmaması çağrısıyla protesto ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - ABD'de ''İnsan Hakları için Karartma'' adlı aktivist grup, Ferguson'da 18 yaşındaki Michael Brown'u öldüren polisin yargılanmamasını protesto etmek destek amacıyla "Kara Cuma'da alışveriş yapılmaması" çağrısı yaptı.  

Amerikalı siyahi yönetmen Ryan Coogler'ın kurduğu ''İnsan Hakları için Karartma'' adlı grubun kampanyasında, her yıl kasımın dördüncü perşembe günü kutlanan Şükran Günü'nden bir gün sonra, indirimli alışveriş çılgınlığının yaşandığı 'Kara Cuma' (Black Friday) olarak anılan günde alışveriş yapılmaması istendi. 

Sosyal medya üzerinden, ''adil olmayan ölümleri protesto" amacıyla gerçekleştirilirdiği belirtilen kampanyanın bildirisinde, ''Oscar Grant, Eric Garner, Ezell Ford, John Crawford ve Michael Brown gibi ölümü polislerin elinde olan insanların yasını tutuyoruz.'' ifadesine yer verildi. 

Kampanyaya destek veren ''hiphop''un önemli isimlerinden Russell Simmons, Twitter hesabı üzerinden ''Bir sent bile yok'' manasındaki ''#NotOneDime'' ve ''Kara Cuma'yı karart'' manasındaki  ''#BlackoutBlackFriday'' etiketleriyle yaptığı çağrıda, ''Kara Cuma''da alışveriş yapılmamasını" istedi. 

Ryan Coogler ve Russel Simmons dışında kampanyaya Michael B. Jordan, Kat Graham, Ava DuVernay Launch gibi Hollywood'un siyahi yıldızları da destek verdi.    

Yeni yıla kadar sürmesini istiyorlar

Kampanyanın sadece büyük bir alışveriş çılgınlığı yaşandığı ve birçok mağazanın önünde bir gün öncesinden sıraya girildiği Kara Cuma'da değil, yeni yıla kadar devam eden tüm tatil döneminde yayılmasını isteyen sosyal medya protestocuları, Twitter mesajlarında, ''Eller yukarı, alışveriş yapma'' ve ''isyan etme, satın alma'' manasındaki etiketleri de kullandılar. 

Pazar araştırma şirketi Nielsen'a göre, 43 milyon siyahi vatandaşı bulunan ABD'deki siyahilerin 2015 itibarıyla 1.1 trilyon dolarlık alışveriş gücüne ulaşmaları bekleniyor. 2017'de bu rakamın 1.3 trilyon dolara çıkacağı tahmin ediliyor. 

Afrikalı Amerikalılar, ''Sivil Haklar'' harketi sırasında da ırk ayrımcılığını sona erdirmek için otobüsleri boykot ederlerken, dönemin Sivil Hakları lideri Martin Luther King Memhpis'de siyahi sağlık çalışanlarının daha yüksek asgari ücret alabilmesi için greve gitmelerini sağlamıştı. 

İnsan Hakları için Karartma adlı aktivist grup, Fruitvale İstasyonu filminin yönetmeni Ryan Coogler tarafından 9 Ağustos'ta polis memuru Darren Wilson'un 18 yaşındaki Michael Brown'u öldürmesinden hemen sonra kurulmuştu. Ryan'ın Fruitvale İstasyonu adlı filminde ise 2008'de Kaliforniya'nın Oakland şehrindeki Bart İstasyonu'nda Oscar Grant adlı bir siyahi gencin polis tarafından öldürülmesi canlandırılmıştı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir