ABD'de büyüme beklentileri karşılamadı

2015'in son çeyreğinde yüzde 0,8 büyümesi beklenen ABD, yüzde 0,7 büyüyerek beklentilerin hafif altında kaldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD ekonomisi geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,7 ile beklentinin hafif altında büyüdü. Büyüme verisine yönelik piyasa beklentisi yüzde 0,8 seviyesindeydi.

ABD Ticaret Bakanlığının öncü verilerine göre, Gayri Safi Yurt içi Hasıla (GSYH) 2015'ün son çeyreğinde yüzde 0,7 arttı. 

Yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 2 genişleyen ekonominin son çeyrekte hız kesmesinde düşen ihracat ve stok yatırımlarının yanı sıra tüketici harcamalarındaki zayıflama etkili oldu. Buna göre, üçüncü çeyrekte yüzde 3 artan tüketici harcamaları son çeyrekte yüzde 2,2 yükseldi. İhracat ise aynı dönemde yüzde 2,5 azaldı. 

Veriler, ayrıca, GSYH fiyat endeksinin beklentiler doğrultusunda yüzde 0,8 arttığını ortaya koydu. Benzer şekilde, çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi yüzde 1,2 ile beklentiler dahilinde yükseldi.

2015'te yüzde 2,4 büyüdü

Ülke ekonomisi, açıklanan 4. çeyrek verisi ile birlikte 2015'te, bir önceki yılda olduğu gibi yüzde 2,4 büyüdü.

Ekonomistler, 4. çeyrek GSYH verisini, ABD'nin zayıflayan küresel büyüme, güçlü dolar ve düşük enerji fiyatlarından olumsuz etkilendiği şeklinde değerlendirirken bunda en büyük rolü sanayi ve enerji sektörlerinin oynadığına işaret etti. 

Öte yandan,büyüme verisine ilişkin ikinci ve üçüncü güncelleme 26 Şubat ve 25 Mart tarihlerinde açıklanacak.