ABD'de haftalık işsizlik başvuruları beklentilerin üzerinde

Ülkede kişisel harcamalar son bir yılın en keskin artışını yaşadı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'de geçen hafta içinde, işsizlik ödeneğinden yararlanmak için ilk kez başvuranların sayısı, ekonomistlerin beklentilerinden daha fazla artarken işgücü piyasasının hala iyileşmeden uzak olduğunu gösterdi. ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre; 26 Eylül'de biten hafta içinde yapılan ilk başvuru sayısı 17 bin kişi artarak 551.000'e ulaştı. Ekonomistler artışın sadece 5 bin olmasını bekliyorlardı. Bir önceki haftaya ilişkin toplam rakam ise 530.000'Den 530.000'e revize edildi. İşsizlik başvurularının daha az değişkenlik içeren dört haftalık hareketli ortalaması ise 6 bin 250 kişi azalarak 548.000 oldu. Bakanlık raporuna göre, devam eden işsizlik ödeneği başvuru sayısı ise 70.000 azalarak 6.090.000'e geriledi.

Kişisel harcamalarda keskin artış

ABD'de bireylerin gelirleri ağustos ayında sınırlı bir artış yaşarken kişisel harcamalar hükümetin hurda araç teşviki programının etkisiyle sert bir artış yaşadı. ABD Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre Ağustos ayında kişisel gelirler bir önceki aya göre yüzde 0.2 oranında arttı. Harcamalardaki artış ise yüzde 1.3 oranında gerçekleşti. Enflasyon göstergeleri ise yumuşak huylu bir görünüm sergiledi. Analistlerin beklentileri ise Ağustos ayında kişisel gelirlerin yüzde 0.1 ve kişisel harcamaların yüzde 1.1 oranında artacağı yönünde idi. Ağustos ayında harcamalarda yaşanan yüzde 1.3 oranındaki artış 2008 yılının mayıs ayında oluşan yüzde 1.6 oranındaki artıştan bu yana en yüksek seviyeyi ifade etti. ABD'de Ağustos ayında harcamalarda yaşanan artışta okula dönüş döneminin gelmesi ve ayrıca hurda araç teşviki ile yeni araç alımlarına verilen destekler etkili oldu. Bununla birlikte hurda araç teşvik programı ağustos ayı ile birlikte sona erdi. Bu nedenle yılın kalan bölümünde harcamalardaki artışın sınırlı ölçülerde olması bekleniyor.

Enflasyona göre düzenlenmiş rakamlarla ise harcamalardaki artış yüzde 0.9 oranında oldu.

İşsizlikteki artış kişisel gelirleri sınırladı

İşsizlikteki artış nedeniyle kişisel gelirler sınırlı ölçüde yükselebildi. Temmuz ayında kişisel gelirlerdeki artış ise yüzde 0.2'den yüzde 0.3'e revize edildi. Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre Ağustos ayında gelirlerden tasarrufa ayrılan pay da yüzde 3 seviyesine geriledi. Temmuz ayında bu oran yüzde 4 seviyesinde idi. Kişisel tüketim harcamaları (pce) fiyat endeksi ise Ağustos ayında aylık bazda yüzde 0.3 oranında yükselirken yıllık bazda yüzde 0.5 oranında geriledi. Temmuz ayında endeks aylık bazda değişim göstermemiş ve yıllık bazda yüzde 0.8 oranında düşmüştü. Çekirdek pce fiyat endeksi ağustos ayında aylık bazda yüzde 0.1 ve yıllık bazda yüzde 1.3 oranında geriledi. Temmuz ayında çekirdek pce endeksi aylık bazda yüzde 0.1 ve yıllık bazda yüzde 1.4 oranında artmıştı. Fed'in çok yakından izlediği bir enflasyon göstergesi olan çekirdek pce endeksi

için hedef aralığı yüzde 1.5 ila yüzde 2 seviyesinde bulunuyor.