ABD'de işsizlik başvuruları beklenenden fazla geriledi

Ülkede işsizlik başvuruları bir haftada 20 bin kişi gerileyerek 512 bin kişi oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD'de işsizlik sigortası maaş ödemelerinden faydalanmak üzere başvuranların sayısında beklentilerin üzerinde düşüş gözlendi. Halen maaş ödemelerini almakta olanların sayısı da geriledi.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıklamasına göre 31 Ekim tarihinde sona eren bir haftalık sürede işsizlik başvuruları 20 bin kişi gerileyerek 512 bin kişi oldu. Bu rakam 3 Ocak'tan bu yana en düşük seviyeyi ifade etti. Bir önceki haftanın başvuruları ise 532 bin kişiye revize edildi. Analistlerin beklentileri başvuruların 5 bin kişi gerileyeceği yönünde idi. 

Başvuruların 4 haftalık ortalaması ise 3 bin kişi gerileyerek 523 bin 750 kişi oldu. Bir önceki haftanın ortalama rakamı ise 526 bin 750 kişiye revize edildi.

Başvurular tarihi ortalamalarına göre halen yüksek seviyelerde oluşuyor. Bununla birlikte bugün açıklanan verilerin istihdam piyasalarında kısmi bir istikrarın habercisi olabileceği ifade ediliyor.

Devam eden işsizlik başvuruları yani en az bir haftadır işsizlik maaşı alanların sayısı ise 24 ekim haftasında bir önceki haftaya göre 68 bin kişi gerileyerek 5 milyon 749 bin kişi oldu. Bir önceki haftanın verisi ise 5 milyon 817 bin kişiye revize edildi.

Tarım dışı verimlilik son 6 yılın en keskin artışını yaşadı

Öte yandan ABD'de yılın üçüncü çeyreğinde tarım dışı verimlilik son 6 yılın en keskin artışını yaşadı.

Çalışma bakanlığının açıklamasına göre yılın üçüncü çeyreğinde tarım dışı verimlilik yüzde 9.5 oranında artış gösterdi. Beklentiler ise artışın yüzde 7 oranında olacağı yönünde idi.

Verimlilik rakamlarındaki artış Fed'in izlediği gevşek para politikası konusunda elinin güçlenmesini sağladı. Yılın ikinci çeyreğinde yaşanan tarım dışı verimlilik artışı ise yüzde 6.9'dan yüzde 6.6'ya revize edildi.

Birim işgücü maliyeti ise üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 5.2 oranında geriledi. Beklentiler bu düşüşün yüzde 4.5 seviyesinde olacağı yönünde idi.  Bir önceki çeyrekte işgücü maliyetinde yaşanan düşüş ise yüzde 5.9'dan yüzde 6.1'e revize edildi.