ABD'de işsizlik yıllarca yüksek olacak

Goldman Sachs, ABD'nin 2011 yılı ekonomik büyüme hızı beklentilerinin piyasa beklentisinin oldukça üzerinde olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Goldman Sachs, ABD'de işsizliğin yıllarca yüksek olacağını belirtti.

Goldman Sachs, raporunda ABD ekonomisine dair 10 kritik soruya yanıt aramaya çalıştı.

Sorular ve Goldman Sachs'ın yanıtları şöyle:

1) Nihayet gerçek bir ekonomik toparlanma görecek miyiz?

Evet. 2011 yılı ekonomik büyüme hızı beklentimiz piyasa beklentisinin oldukça üzerinde. Bu denli iyimser olmamızın nedeninin başında ekonomik verilerdeki ciddi toparlanma geliyor.

2) Konut piyasasında anlamlı bir toparlanma görülecek mi?

Hayır. Konut sektörü, ekonomide son birkaç ayda anlamlı bir iyileşme göstermeyen tek sektör oldu. Hatta bir miktar bozulma kaydetti. Konut fiyatlarının 2011 yılı boyunca yüzde  5 daha düşmesini bekliyoruz. Beklentimizin nedeni ise sektördeki aşırı arz sorunu.

3) Ticaret açığı ciddi bir şekilde daralma görülecek mi?

Hayır. Gelecek birkaç ay içerisinde stok birikimdeki azalma ile birlikte açık, muhtemelen biraz daha fazla daralma gösterecek ancak yıl boyunca anlamlı bir iyileşme beklenmemeli. Güçlü iç talep büyümesi, neredeyse her zaman ticaret açığını büyüten bir faktör olmuştur.

4) İşsizlik oranı aşağı inecek mi?

Evet. İşsizlik oranının 2011 yılı sonunda, yüzde 9'a inmesini bekliyoruz. Ancak yüksek işsizlik seviyesi, yıllarca sürmeye devam edecek.

5) Enflasyon yüzde 2 seviyesine doğru geri gelecek mi?

Hayır. Fed ve piyasa beklentilerinin aksine, çekirdek enflasyonun yüzde  1 seviyesinin oldukça altında kalmasını bekliyoruz. Beklentimizin en büyük gerekçesini ekonomide hala devam eden durgunluk ortamı oluşturuyor.

6) Kar marjları daha fazla yükselecek mi?

Evet. Şüphesiz marjlar, zaten tarihi standartların oldukça üzerinde. Ancak yüksek istihdam maliyetleri ve vergiler gibi unsurlar, marjları tarihi seviyelere doğru itebilir. Bununla birlikte, karların 2011'de yaklaşık yüzde 15 artmasını bekliyoruz.

7) İkinci niceliksel gevşeme programı, planlandığı Haziran 2011'de sona erecek mi?

Evet. Her ne kadar Fed yetkilileri gelişmelere göre programı idame ettireceklerini söyleseler de programın erkenden sona ermesi muhtemel görünmüyor. Böylesi bir durum büyüme üzerinde olumsuz etki yaratır.

8) Fed, çıkış stratejisine fonlama faizlerini artırarak ya da bilançosunu daraltarak mı başlayacak?

Bu konuda yine piyasa beklentisi ile ayrı düşüyoruz. 2012 yılı başında, faiz artırımlarının olabileceğini düşünüyoruz, ancak bu durum pek olası görünmüyor.

9) 10 yıl vadeli ABD hazine tahvilinin faizi 2011 sonunda yüzde 3.4 seviyesini aşar mı?

Evet. 2011 yılı sonunda 10 yıl vadeli faizlerin yüzde 3¾, 2012 yılı sonunda ise yüzde  4¼ seviyesine yükselmesini bekliyoruz.

10) Eyalet ve yerel bütçe krizleri toparlanmayı geri çeker mi?

Hayır. Eyaletlerde durumun hemen kısa süre içerisinde daha iyiye dönmesi muhtemel değil. Ancak iyi bir haber var ki o da gayrimenkul ve yerel vergilerin güçlü bir hızda artış göstermesi. Bu nedenle yerel yönetimlerin toparlanmayı aşağı çekmesini beklemiyoruz.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir