ABD'de işsizlik zirve yaptı

Geçen ay ülkede 651 bin kişi işini kaybetti, işsizlik oranı 2'nci Dünya Savaşı sonundaki seviyeye yaklaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'de ekonomide yaşanan kan kaybı şubat ayında da devam etti. Şubat ayında istihdamda yaşanan kayıplar 2'nci Dünya Savaşı'nın bitişinden bu yana en yüksek seviyede oldu.

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Şubat ayında istihdamda 651 bin kişilik bir kayıp yaşandı. Rakam, beklentilere oldukça yakın.

Bununla birlikte Aralık ve Ocak aylarında istihdamda yaşanan kayıplar öncekinden daha kötü seviyelere revize edildi. Aralık ayında istihdamda yaşanan düşüş rakamı 681 bin kişiye revize edilirken, bu düşüş 1949 yılından bu yana yaşanan en keskin  düşüş oldu. Yüzde 8,1 oranında işsizlik oranının, 1983 yılından buyana en yüksek düzey olduğu belirtiliyor.

Çalışma Bakanlığı resesyonun başlangıcı olan 2007 yılı Aralık ayından bu yana ABD'de toplam 4.4 milyon kişilik istihdam kaybı yaşandığını açıkladı. Bu kayıpların yarısına yakın bir kısmı son 3 ay içinde yaşandı.

işsizlik oranı ise 0.5 puanlık bir artış yaşayarak, yüzde 8.1'e ulaştı. Beklentiler ise işsizlik oranının yüzde 8 olacağı yönünde idi. Bazı ekonomistler işsizlik oranının yıl sonuna kadar yüzde 10 olabileceğini ifade ediyor.

Ortalama saatlik kazançlar ise bir önceki aya göre 3 sent ve yüzde 0.2 oranında artışla 18.47 dolar oldu. Yıllık bazda ise kazançlardaki artış yüzde 3.6 seviyesinde gerçekleşti

İşsizliğin sağlık ve eğitim sektörü dışında yaygın olduğu ABD'de iş verenler, çalışma saatini kısaltarak ya da ücret artışlarını dondurarak istihdamı korumaya çalışıyor.