ABD'de kar esareti

Ülkede dün 5 bin 900 uçuş iptal edildi. Washington'da kar yağışı yüzyılın rekorunu kırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - Son yılların en sert kışını yaşayan ABD'de kar ve soğuk hava ülkenin en büyük kentlerinden New York'ta dün etkili olmaya başladı. Kar fırtınasına önceden hazırlanan New York'ta, okullar dün tatil edilmişti. Birleşmiş Milletler'in New York'taki merkez binası ile bu eyaletteki mahkemeler de olumsuz hava koşullarından çalışmalarına dün ara verdi.

Daha önce başkent Washington'u vuran kar fırtınası doğu yakasında etkili olmayı sürdürürken, dün de New York, New Jersey, Pennsylvania, Connecticut eyaletleri kar altında kaldı.

New York'ta akşam saatlerinde başlayan kar yağışı kentte gün boyunca etkili oldu. Manhattan her zamanki yoğun trafiğinin yerine boş sokakları ile dikkati çekti.

Kar yağışının beyaza bürüdüğü Central Park çocukların eğlence yeri haline gelirken, Manhattan'daki dünyaca ünlü Brooklyn Köprüsü de kar altında bambaşka bir güzelliğe büründü.

ABD'de uçuş istatistiklerini yayınlayan "flightstats"in açıkladığı verilere göre çarşamba günü olumsuz hava koşulları nedeniyle ülke genelinde 5 bin 900 uçuş iptal edildi. Bugün için ise şu ana kadar 518 yurt içi uçuş iptal edilirken, rakamın gün içinde artacağı açıklandı.

Washington'da kar kalınlığı 141 santimetre

İki ayrı kar fırtınasının etkili olduğu başkent Washington'da ise bu kış mevsimi, kar yağışı miktarında yüzyılın rekorunu kırdı. Dünkü şiddetli kar fırtınasıyla birlikte kentte bu kış kaydedilen kar kalınlığı 141 santimetreye ulaştı ve kayıtların tutulmaya başladığı 1888 yılından bu yana en yoğun kar yağışına sahne olan 1898-99 kışındaki 138 santimetrelik rekor geçilmiş oldu.

Rekor, sadece Washington ile de sınırlı kalmadı. Başkentin hemen kuzeyindeki Baltimore kentine yağan kar miktarı da, 1995-96 kışındaki 159 santimetrelik bir önceki rekoru aşarak, toplam 183 santimetreye ulaştı.

Yerel yetkililer, kentte acil durum ilan edilmesini isterken, üç gündür kapalı olan federal kurumların bugün de açılmayacağı duyuruldu. Birçok yerel kurum ve özel iş yeri ile tüm okullar da hafta boyunca açılamadı.

Kent metrosunun sadece yerin altındaki kısımları, normalden daha seyrek aralıklarla hizmet verirken, otobüs ve tren seferleri yapılamadı, birçok uçak seferi iptal edildi. Gün içinde görüş mesafesinin hemen hemen sıfıra indiği kentte birçok trafik kazası da meydana gelirken, fırtınada bazı çatı ve ağaçlar devrildi.

ABD'de doğu yakasını etkileyen kar fırtınasının yarına kadar devam etmesi bekleniyor. Kar fırtınasının ülkenin kuzey bölümünde yer alan Boston, Maine, New Hampshire, Vermont ve diğer eyaletlerde de etkiliği olacağı kaydedildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir