ABD'de nisanda TÜFE'deki düşüş hızlandı

Öte yandan ABD'de Nisan ayında sanayi üretimi yüzde 0,5 düştü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - ABD'de Nisan ayında yıllık TÜFE'deki düşüş hızlandı. Enerji ve gıda fiyatlarındaki gerilemeden kaynaklanan bu düşüş TÜFE'nin yıllık bazda son yarım yüzyılın en keskin düşüşünü yaşamasına neden oldu.

Nisan ayı TÜFE verileri deflasyon riskinin sürmekte olduğu endişelerini güçlendirdi. ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıklamasına göre aylık bazda tüketici fiyatları endeksi Nisan ayında marta göre değişim yaşamadı. Analistlerin beklentileri de bu yönde oluşuyordu.

Bununla birlikte Nisan ayında gıda ve enerji fiyatları hariç TÜFE yani Çekirdek TÜFE yüzde 0.3 oranında artış gösterdi. Çekirdek TÜFE'deki artış oranı 2008 Haziranı'ndan bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti. Analistlerin beklentileri ise Nisan ayında çekirdek TÜFE'nin yüzde 0.1 oranında artacağı yönünde idi. Çekirdek TÜFE'deki artışın yaklaşık yüzde 40'lık bölümü tütün ve tütün mamullerinde yaşanan yüzde 9.3 oranındaki

fiyat artışından kaynaklandı.

Yuvarlanmamış rakamlarla Nisan ayında TÜFE yüzde 0.02 oranında gerilerken, çekirdek TÜFE yüzde 0.253 oranında arttı.

Tüketici fiyatları Nisan ayında bir önceki yılın nisan ayına göre ise yüzde 0.7 oranında geriledi. Bu düşüş 1955 yılı Haziran ayından bu yana yaşanan en büyük yıllık TÜFE düşüş oranı olurken, Fed'in hedef seviyesi olan "Yüzde 2'nin altında ancak yüzde 2'ye yakın" olarak belirlenmiş artış seviyesinin de önemli ölçüde altında kaldı.

Çekirdek TÜFE oranları ise Nisan ayında yıllık bazda yüzde 1.9 oranında artış gösterdi. Yılın ilk üç ayında ise yıllık çekirdek TÜFE artışı yüzde 2.5 seviyesinde olmuştu.

Çalışma Bakanlığı'nın açıklamasına göre Nisan ayında enerji fiyatları aylık yüzde 2.4 oranında gerilerken, yıllık bazda yüzde 25.2 oranında düşüş yaşadı. Gıda fiyatlarında ise yüzde 0.2 oranında artış gözlendi.

Çalışma Bakanlığı'nın ayrı bir açıklamasında ise ABD'de çalışanların enflasyona göre düzenlenmiş ortalama haftalık gelirlerinin Nisan ayında yüzde 0.1 oranında arttığı ifade edildi.

 Sanayi üretimi yüzde 0,5 düştü

Öte yandan ABD'de Nisan ayında sanayi üretimi yüzde 0,5 düştü.

Böylece, sanayi üretimi son 6 ay içinde en küçük azalışını kaydetti.

Amerikan Merkez Bankası'ndan (FED) yapılan açıklamada, geçen ay sanayi üretiminin yüzde 0,5 gerilediği belirtildi.

Sanayi üretimi, Mart ayında yüzde 1,7 ve Şubat ayında yüzde 1 düşüş kaydetmişti.

ABD'de durgunluğun başladığı 2007 yılı Aralık ayından bu yana geçen 17 ayın 15'inde  sanayi üretimi geriledi.