ABD'de otomobil kredileri son 8 yılın en üst seviyesinde

Fed'in New York şubesinin araştırma raporuna göre, ABD'de otomobil kredileri yılın ikinci çeyreğinde son sekiz yılın en yüksek seviyesine çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON  - ABD Merkez Bankası (Fed) New York şubesi, otomobil kredilerinin son sekiz yılın en yüksek seviyesine çıktığını, artışın büyük oranda riskli tüketicilere verilen yüksek faizli kredilerden kaynaklandığını ancak bu durumun yeni bir finansal krize yol açacak büyüklükte olmadığını açıkladı. 

Fed'in New York şubesi tarafından hazırlanan yılın ikinci çeyreğine ilişkin Hane Halkı Borçları Raporu'nda, otomobil kredilerinin son sekiz yılın en yüksek seviyesine ulaştığı ve bunun otomotiv sektörünün güçlendiğine dair bir işaret olduğu belirtildi. 

 Kredi notu düşük olan tüketicilere sağlanan yüksek faizli otomobil kredilerindeki artışa dikkati çeken raporda, bu kredilerin, 2008'de yaşanan konut balonuna benzer bir duruma sebep olabileceği yönündeki endişelerin ise yersiz olduğu vurgulandı. 

Raporda, zayıf kredi geçmişine sahip kişilere yüksek faizlerle verilen kredilerin, toplam otomobil kredilerine oranının, kriz öncesine kıyasla daha düşük olduğu kaydedildi. Bu kredilerin hacim olarak yeni bir finansal krize yol açacak büyüklükte olmadığı savunulan raporda, buna rağmen Fed'in otomobil kredilerini yakından takip etmeye devam edeceği uyarısında bulunuldu. 

Bankalar ve diğer finansal kuruluşların nisan-haziran döneminde 101 milyar dolarlık yeni otomobil kredisi sağladığını gösteren rapora göre, Amerikalıların toplam otomobil kredi borcu yılın ikinci çeyreğinde 905 milyar dolara yükseldi.  

ABD'de otomobil kredileri, konut ve öğrenci kredilerinden sonra tüketicilerin en büyük üçüncü borç kalemini oluşturuyor. Zayıf kredi geçmişine sahip tüketicilere sağlanan yüksek faizli kredilerin ödenmeme riski daha fazla olduğu için bankalara ve finansal sisteme zarar verebiliyor.