ABD'de parekende satışlar arttı

ABD'de perakende satışlar martta yüzde 0,9 artışla beklentinin hafif altında kaldı. Otomobil satışlarının Mart 2014'ten bu yana en yüksek artışı göstermesi dikkati çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de perakende satışlar mart ayında yüzde 0,9 ile beklentinin hafif altında artarak, son 3 aylık düşüş eğilimini sonlandırdı.  

ABD Ticaret Bakanlığı'nın bugün açıklanan verilerine göre, perakende satışlar martta önceki aya kıyasla yüzde 0,9 artarak 441,4 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu sonuçla, son 3 aydır ilk kez yükselen satışlara ilişkin piyasa beklentisi ise yüzde 1,1 artış yönündeydi.  

Beklentinin hafif altında kalan perakende satışlarda otomobil talebinin yüzde 2,7 ile Mart 2014'ten bu yana en yüksek artışı göstermesi önemli rol oynadı. Ev yapı malzemelerine yönelik satışlar da yüzde 2,1 artışla Temmuz 2013'ten bu yana en iyi performansını kaydetti.  Giyim sektörüne ilişkin talepte ise yüzde 1,2 artış gözlendi.  

Veriler, ayrıca otomobil hariç perakende satışların martta yüzde 0,7 artış beklentisine karşın yüzde 0,4 arttığını ortaya koydu. Otomobil ve enerji kalemlerini içermeyen çekirdek perakende satışlar ise aylık yüzde 0,5 yükseldi.  

Bu arada, şubat ayı perakende satış rakamlarındaki düşüş yüzde 0,6'dan yüzde 0,5'e revize edildi. Satışlar ocakta ve aralıkta sırasıyla yüzde 0,8 ve yüzde 0,9 düşüş göstermişti. 

Ekonomistler, martta son üç aylık düşüş eğilimini sonlandıran perakende satışlarını, ABD ekonomisinin ilk çeyrekteki zayıf performansının geçici olduğuna işaret ettiğini belirtirken, tüketici harcamalarının düzelen hava şartlarıyla birlikte artacağı öngörüsünde bulunuyor.  

ABD'de tüketici harcamaları ekonominin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturuyor.  
 

Bu konularda ilginizi çekebilir