ABD'de sanat piyasası canlanıyor

Açık artırmalarda geçen hafta yaklaşık 286 milyon dolarlık satış yapan Christie's, New York'taki son müzayedesinde bir saatte 134 milyon dolarlık satış rakamına ulaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


NEW YORK - ABD ekonomisi son dönemde toparlanma sinyalleri verirken, bu iyileşmenin etkileri sanat piyasasında da görülüyor.

Empresyonist ve modern sanat eserleriyle ilgili açık artırmada geçen hafta 285 milyon 900 bin dolarlık satış geliri elde eden ünlü müzayede evi Christie's, New York'taki ofisinde düzenlediği son müzayedede sadece bir saat içinde 134 milyon 600 bin dolarlık satış rakamını yakaladı. Tüm dünyadan 190 çağdaş sanat galerisini New York'taki Randall adasında toplayan çağdaş sanat fuarı Frieze de bu yıl katılan sanatçı ve galerilerin yüzünü güldürdü.

Christie's müzayede evinde düzenlenen çağdaş sanat müzayedesinde 26 ülkeden alıcılar toplamda 134 milyon 600 bin dolarlık sanat eseri satın aldı. Ünlü müzayede evinden yapılan açıklamada, geçen haftaki empresyonist ve modern sanat müzayedesinde olduğu gibi en son çağdaş sanat müzayedesinde de Asyalı koleksiyoncuların kıyasıya bir şekilde sanat eseri alabilmek için yarıştığı ifade edildi. 

Christie's CEO'su Steven Murphy, dünya genelinde her düzeyde sanat sanat alıcısında büyük bir artış yaşandığını belirtirken, ''bir köpüğün içinde değiliz'' dedi.

Christie's tarafından geçen hafta New York'ta düzenlenen bir başka açık artırmada, Fransız empresyonist ressam Claude Monet'nin 1907'de Fransa'nın Givemy kentindeki evinin bahçesinde yaptığı "Nilüferler" adlı tablosu, 27 milyon dolara satılmıştı. 

Ünlü müzayede evi Christie's, New York'ta bir haftada yapılan empresyonist ve modern sanat eserleri açık artırmalarında 285 milyon 900 bin dolarlık satış gerçekleştirirken, önceki yıla kıyasla satışlarını yüzde 80 artırdı.

Çağdaş sanat fuarının Türk katılımcıları memnun

New York'taki müzayedelerde satışlar artarken, dünya çağdaş sanatının önemli temsilcileri de bir hafta süreyle kentte bir araya geldi. Dünyanın dört bir yanından 190 çağdaş sanat galerisi, New York'taki küçük adacıklardan biri olan ''Randall Island'' adlı bölgede açılan uzun bir çadırda toplandı. 

Merkezi Londra olan "Frieze" sanat fuarı, henüz New York'taki üçüncü fuarını bu yıl düzenlemesine rağmen katılımcılarının yüzünü güldürdü.

Türk galerisi NON'un sahibi Derya Demir, Frieze'e tek bir sanatçıyla katıldıkları belirterek, New York Frieze'e ilk defa katıldıklarını ve genel olarak sergiden memnun olduklarını dile getirdi. Türk galerici Demir, fuarda Stockholm 'de yaşayan Meriç Algün Ringborg'un 30 dakika süreli üç kanal video enstalasyonun yer aldığını bildirdi.  

 Ringborg'un Frieze'de iki çalışmasını gösterdikleri ve bunlardan bir tanesinin üç kanaldan oluşan ve sanatçının iki buçuk sene üzerinde çalıştığı bir video olduğunu bildiren Demir, videodaki tüm metnin Oxford İngilizce Sözlüğü'ndeki örnek cümlelerin kolajlanmasıyla elde edildiğini aktardı.

"Galeri NON" dışında "Rampa" adlı galeri de Frieze sanat fuarına katılan iki Türk galerisinden biri oldu.  

New York'un köklü çağdaş sanat fuarlarından biri olan mart ayında yapılan "Armory Show"da Amerikalı Tina Kim Gallery ile küratör olarak bulunduktan sonra Frieze fuarına da aynı görevle katılan Türk küratör Ceren Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Frieze'in "Armory Show"a göre daha yoğun olduğunu belirtti. Erdem, fuarın temsil ettiği galeri için de çok verimli geçtiğini ifade etti.

Frieze fuarı devam ederken buna paralel olarak New York'ta başta "Pulse" ve "NADA" fuarı olmak üzere "Outsider Sanat Fuarı", "Downtown Fuarı" ve "Cutlog" gibi bir çok irili ufaklı sanat fuarı ve etkinliği düzenlendi.

Bod Dylan resimleriyle New York'ta

Efsanevi müzisyen Bob Dylan'ın yaptığı ve New York'taki bir galeride sergilenen 40'a yakın çizim ve resimler de 2500 dolar ile 400 bin dolar arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Sergide Dylan'ın 1989 ve 1992 yılları arasında yaptığı çizimleri yer alıyor.

Serginin yer aldığı Ross Art Group galerisinin sahibi Mickey Ross, 24 Mayıs'ta 73 yaşına girecek olan Dylan'ın resimlere 8 ay çalıştığını belirtirken, sergiden elde edilecek gelirin bir kısmının lösemi, kanser ve AIDS araştırmalarına gideceğini kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir