ABD'de sanayi üretimi geriledi

ABD'de sanayi üretimi mart ayında yüzde 0,6 azalışla beklentinin altında gerçekleşti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de sanayi üretimi mart ayında yüzde 0,6 azalarak, son 3 ayın en kötü performansını gösterdi. 

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün açıkladığı verilere göre, sanayi üretimi martta, önceki aya kıyasla yüzde 0,6 azaldı. Bu sonuçla, yılın ilk düşüşünü kaydeden verinin yüzde 0,3 gerilemesi bekleniyordu.  

Beklentinin üstünde gerileyen sanayi üretiminde, kamu hizmetleri ve maden sektörlerindeki zayıflama önemli rol oynadı. Önceki ay yüzde 5,7 artan elektrik, su ve doğalgaz gibi hizmetlerin üretimi, mart ayında yüzde 5,9 düştü. Martta yüzde 0,7 azalan maden üretimi ise düşüş eğilimini 3. aya taşıdı.   

Bu arada, şubat ayına ilişkin sanayi üretimindeki artış revize edilmeyerek, yüzde 0,1'de sabit bırakıldı.   

İmalat sanayi üretimi ise martta yüzde 0,2 artış beklentisine karşın yüzde 0,1 yükseldi. Veri, böylece son 3 aydır devam eden düşüş eğilimini sonlandırmış oldu.  

Veriler, ayrıca kapasite kullanım oranının martta 78,4'e gerilediğini ortaya koydu. Önceki ay 78,9 olan kapasite kullanım oranına yönelik mart beklentisi 78,6 olarak belirlenmişti. 

Ekonomistler, beklentinin altında kalan verileri, sektördeki ivmenin güçlenen dolardan ötürü yavaşladığı şeklinde değerlendirirken, bunun ilk çeyreğe ilişkin büyüme verisini olumsuz etkileyeceği öngörüsünde bulunuyor.  

Öte yandan, ABD piyasaları bu sabah açıklanan verilerin ardından güne yükselişle başladı.  

Bu konularda ilginizi çekebilir