ABD'de tarım dışı verimlilik beklenenden fazla

Geçen yılın son çeyreğinde tarım dışı verimlilik yüzde 3.2 oranında artış gösterdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

WASHINGTON - ABD'de geçen yılın son çeyreğinde verimlilik artışı beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıklamasına göre geçen yılın son çeyreğinde tarım dışı verimlilik yüzde 3.2 oranında artış gösterdi. Gerçekleşen artış beklentilerin oluştuğu yüzde 2 seviyesinin önemli ölçüde üzerinde oldu.

Enflasyon baskıları açısından temel bir gösterge olan birim işgücü maliyeti ise yıllık bazda yüzde 1.8 oranında artış gösterdi. Beklentiler birim işgücü maliyetinin yüzde 3 oranında artacağı yönünde idi. Açıklanan oran kriz ortamının çalışanların yüksek ücretler talep ve temin etmesini güçleştirdiğini gösterdi.

2008’de verimlilik artışı yüzde 2.8

2008 yılının tamamında ise yüzde 2.8 oranında bir verimlilik artışı yaşandı. Bu oran son 5 yılda yaşanan en yüksek yıllık verimlilik artışını ifade etti. Öte yandan 2000 ile 208 yılları arasındaki ortalama verimlilik artışı yüzde 2.5 seviyesinde idi.

Kısa vadede verimlilik artışının bazı olumsuz etkilerinin de olabileceğini belirten analistler, verimlilik artışının kısa vadede istihdam piyasası üzerindeki baskıyı artırarak yeni iş kayıplarına yol açabileceğini belirtiyor. ABD'de geçen yıl 2.6milyon kişinin işini kaybettiği ve bun kayıpların 2 milyona yakın bölümünün yılın son 4 ayında oluştuğu hatırlatılıyor.