ABD'de tüketici güveni 6 yılın zirvesinde

ABD'de Tüketici Güven Endeksi, haziran ayında 85,2'ye çıkarak, son 6 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Mayıs ayı yeni ev satışları da yüzde 18,6 arttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'de tüketici güveni, son 6 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. 

Tüketici eğilimlerini ölçen ve endeksi hesaplayan Conference Board'un verilerine göre Tüketici Güven Endeksi, haziran ayında, mayıs ayına göre 3 puanlık artışla 85,2 seviyesine yükseldi. Mayıs mayında Tüketici Güven Endeksi, 82,2 olarak açıklanmıştı.  

Conference Board'un ekonomik göstergelerden sorumlu Direktörü Lynn Franca, tüketici güven endeksinin 2008'den bu yana en yüksek seviyeye çıktığını ve bu gelişmenin tüketicilerin beklentilerindeki pozitif artışın bir sonucu olduğunu belirtti. 

Yatırımcılar ve birçok finans kuruluşu açısından önem taşıyan bu endeks, son yıllarda ekonomik sorunları artan Amerikan halkının iyimserliğinin arttığının ve daha çok tüketim yapmaya başladığının göstergesi olarak görüldü. 

Yeni ev satışları yüzde 18,6 arttı 

Bu arada ABD Ekonomi Bakanlığı'nın bugün açıkladığı verilere göre, mayıs ayı yeni (birinci el) ev satışları yüzde 18,6 arttı. Buna göre, nisan ayında ABD genelinde 425 bin olan konut satışları mayısta 504 bin seviyesine ulaştı. 

Bu artışın, Ocak 1992'den bu yana yeni ev satışlarındaki en yüksek artış olduğu belirtiliyor. Bu gelişme de yılın başındaki kötü hava koşullarının sorunlara neden olduğu konut sektöründe düzelme yaşandığının işareti olarak yorumlanıyor.