ABD'de ÜFE geriledi, çekirdek ÜFE arttı

Nisan ayında üretici fiyatları aylık bazda yüzde 0.1 oranında geriledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD'de Nisan ayında üretici fiyatları küçük çaplı bir düşüş gösterdi. Bu durumda enerji fiyatlarındaki gerileme etkili olurken, Federal Reserve'in faiz oranlarını düşük tutarak istihdamı desteklemeye çalışma konusunda eli güçlendi.

 Yapılan açıklamaya göre Nisan ayında üretici fiyatları endeksi mevsimsel olarak düzeltilmiş rakamlarla ve aylık bazda yüzde 0.1 oranında geriledi. Mart ayı üfe verisi revize edilmeyerek yüzde 0.7 artış şeklinde korundu.

Gıda ve Enerji fiyatları hariç üfe yani çekirdek üfe ise Nisan ayında yüzde 0.2 oranında arttı. Bir

önceki ay çekirdek ÜFE'de yüzde 0.1 artış yaşanmıştı.

Analistlerin beklentileri ise ÜFE ve çekirdek ÜFE'nin her ikisinin de Nisan ayında yüzde 0.1 oranında

arttığı yönünde idi.

Öte yandan İnsan ayında sona eren 12 aylık sürede üretici fiyatlarında yüzde 5.5 oranında artış yaşanırken çekirdek üfe'deki artış yüzde 1 ile sınırlı kaldı.

Nisan ayında mevsimsel olarak düzeltilmiş rakamlarla ve aylık bazda enerji fiyatları yüzde 0.8 oranında geriledi. Bu kalemde mart ayında yüzde 0.7 oranında artış yaşanmıştı. Enerji fiyatlarının alt kalemleri arasında en keskin düşüş benzin fiyatları8 endeksinde yüzde 2.7 oranında düşüşle yaşandı. Bununla birlikte yolcu araçlarının fiyatları yüzde 0.6 ile 2009 Haziran ayından bu yana en keskin artışı yaşadı.

Gıda fiyatları ise Nisan ayında yüzde 0.2 oranında gerileyerek 2009 yılı Temmuz ayından bu yana ilk kez düşüş göstermiş oldu. Taze ve kurutulmuş gıda fiyatlarında yüzde 10.2 oranında düşüş yaşandı. Gıda fiyatlarında yaşanan düşüşe bir diğer büyük katkı da yüzde 16.4 oranında düşen yumurta fiyatlarından geldi.

Yine bugün yapılan açıklamaya göre ham madde fiyatlarında Nisan ayında yüzde 1.2 oranında düşüş yaşanırken ara mallarda yüzde 0.8 oranında fiyat artışı yaşandı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir